Hvad er ejerudgift, og hvad dækker ejerudgifter over?

Skrevet af Boligsiden
presse@boligsiden.dk
Opdateret d. 8. november 2024

Hvis du er på jagt efter en bolig, er du med garanti stødt på begrebet ejerudgift i ejendomsmæglernes salgsopstillinger. Find ud af, hvad det dækker over, og hvad du skal være opmærksom på.

Hvad er ejerudgift?

Når du søger bolig, vil du igen og igen støde på begrebet ejerudgift, fordi det står på alle ejendomsmægleres salgsopstillinger.

Ejerudgift er et begreb, som blev indført i 2015, da ejendomsmæglerloven blev ændret. Dengang blev det gjort til et lovkrav, at ejendomsmæglere på alle boliger til salg skulle oplyse den samlede ejerudgift per måned.

Prøv Boligsidens Låneberegner her.

Denne samlede ejerudgift per måned indeholder alle de udgifter, som den nye ejer af et hus eller en anden bolig har hver måned – ud over afdrag på boliglånet og renter.

Udgifter til boliglån og renter er ikke med i ejerudgiften, fordi det i forbindelse med lovændringen blev vedtaget, at ejerudgifter ikke må indeholde beregninger på, hvad det vil koste at låne penge til boligen.

Derfor skal du som potentiel køber selv lægge ejerudgifter sammen med de øvrige udgifter til køb af boligen, hvis du vil have den samlede månedlige boligydelse. Her kan du tage udgangspunkt i tallene brutto/netto, der også fremgår af de fleste salgsopstillinger.

Hvad er ejerudgift per måned?

Denne samlede ejerudgift per måned indeholder alle de udgifter, som den nye ejer af en bolig har hver måned – ud over afdrag på boliglånet og renter.

Hvad er ejerudgift?

Ejerudgift er et begreb, som blev indført i 2015, da ejendomsmæglerloven blev ændret. Dengang blev det gjort til et lovkrav, at ejendomsmæglere på alle boliger til salg skulle oplyse den samlede ejerudgift per måned.

Hvad dækker ejerudgifter over?

Ejendomsværdiskat
Grundskyld
– Udgifter til ejendomsforsikring
– Udgifter til ejerforening
– Aktuelle udgifter, man som ejer er tvunget til at afholde. Det er for eksempel renovation, rottebekæmpelse og skorstensfejning
– Ydelser på eventuel gæld, som køberen overtager uden for købesummen

De to tal er udregnet på baggrund af en standardfinansiering af boligen. Brutto er den årlige udgift før skat, mens netto er den årlige udgift efter skat.

Hvad dækker ejerudgifter over?

Ejerudgift dækker over en hel række af månedlige boligudgifter, som du skal regne ind i dit budget, når du overvejer et boligkøb.

Ifølge den tværoffentlige portal boligejer.dk, der er forankret i Erhvervsstyrelsen, er det disse poster, som er medregnet i ejerudgiften:

  • Ejendomsværdiskat
  • Grundskyld
  • Udgifter til ejendomsforsikring
  • Udgifter til ejerforening
  • Aktuelle udgifter som ejer er tvunget til at afholde. Det er for eksempel renovation, rottebekæmpelse og skorstensfejning
  • Ydelser på eventuel gæld, som køberen overtager uden for købesummen.

Hvad indgår ikke i ejerudgiften?

Der er en række udgifter, der ikke er regnet med i ejerudgiften. Det er, som tidligere beskrevet, afdrag på boliglån og renter. Det fremgik tidligere af brutto-/nettobegrebet, som nogle mæglere stadig oplyser, men som de ikke er forpligtet til at oplyse i dag. Desuden indgår forbrugsudgifter som el, vand, varme, olie og gas heller ikke.

Hvor ser du ejerudgiften på Boligsiden?

Du kan se ejerudgifter på alle boliger til salg på Boligsiden. Ejerudgifter ligger i båndet under billedet lige til højre for kontantprisen og kvadratmeterprisen.

Ejerudgiften fremgår også altid af salgsopstillingen hos ejendomsmægleren.

Hvor vigtig er ejerudgiften?

Det er vigtigt at vide, hvad ejerudgifter er, når du har øje på en bolig. Ejerudgifterne kan nemlig være med til at afgøre, om du har råd til at sidde i boligen.

Overstiger ejerudgiften, dit boliglån, renter samt forbrugsudgifter som el og vand dit budget, er det en god idé at kigge efter en billigere bolig eller finde en bolig, hvor ejerudgifterne er mindre.

I sidste ende er det ikke ejerudgifterne i sig selv, der er afgørende. Det er vigtigt, at du kender den samlede boligydelse, og der er ejerudgifter en af de store poster, som du skal regne ind i budgettet.

LÆS OGSÅ: Lær at forstå en boligannonce