Sådan får du et klimavenligt sommerhus

Skrevet af Boligsiden
presse@boligsiden.dk
Opdateret d. 17. maj 2022

Her får du grønne råd til at gøre dit sommerhus klimavenligt, og så finder du ud af, hvilke klimaspørgsmål du skal stille dig selv og ejendomsmægleren, når du skal købe sommerhus.

CO2-belastningen fra et sommerhus varierer enormt, afhængigt af om du bruger det hele året, og om det for eksempel har swimmingpool eller spa.

Du kan skåne klimaet en hel del, hvis du følger nogle enkelte gode råd i dit sommerhuse, og når du skal købe sommerhus. Der er selvfølgelig også masser af penge at spare på energiregningen.

Gode råd til et klimavenligt sommerhus

Hvordan du bruger sommerhuset viser dig, hvordan du bedst gør sommerhuset klimavenligt. F.eks. er det oplagt at isolere sommerhuset, hvis du bruger det hele året.

Kun sommerbrug

Du kan spare penge ved at tage de gode energivaner med i sommerhuset og få solvarme:

  • Lad solen varme dit vand
    Solvarme er oplagt til sommerhuse. Om sommeren kan solen varme alt det vand, du har brug for. Alternativt kan du overveje en gennemstrømsvandvarmer, der producerer varmt vand efterhånden, som du bruger det. På den måde slipper du for en varmtvandsbeholder.
  • Husk de gode vaner
    De gode energivaner hjemmefra kan også spare penge og CO2 i sommerhuset. Sluk tv, radio og anden underholdning, når du forlader huset hele dagen. Fyld vaskemaskinen og opvaskemaskinen op og vask ved lavere temperatur. Tø mad op i køleskabet.
  • Få en varmepumpe
    Mange tænder for varmen i sommerhuset om aftenen og på kølige dage. Få en varmepumpe i stedet for elradiatorer, så får du tre-fire gange mere varme for den samme strøm. En luft til luft-varmepumpe er ideel i mange sommerhuse, da den ikke kræver vandbårne radiatorer.
  • Skrot forældede apparater
    Mange sommerhuse har forældede apparater, der bruger meget strøm. Et gammelt køleskab med energimærke D bruger for eksempel fem gange så meget strøm som et nyt med energimærke A+++. Aflever gamle apparater på genbrugspladsen, og vælg nye med et godt energimærke.

Se, hvad dit apparat koster i strømforbrug på SparEnergi.dk.

  • Luk helt ned om vinteren
    Mange holder 5-15 °C i sommerhuset om vinteren for at sikre mod frostskader. Det bruger typisk mere energi, end du bruger hele resten af året. Du vil typisk kunne spare 3.600-5.600 kroner ved at lukke helt ned for varmen.

Helårsbrug

Sommerhuse med vinterbrug har brug for det samme som andre huse: God isolering og billig, effektiv opvarmning. Det er særligt vigtigt, hvis dit er et af de omkring 20.000 sommerhuse, der er helårsboliger.

  • Isoler sommerhuset
    Tjek isolering i loft og vægge. Er der mindre end 100 mm, kan det som regel betale sig at efterisolere til cirka 300 mm på loftet og 200 mm i væggene. Hvis der er mindst 100 mm isolering, kan det kun betale sig at efterisolere, hvis du alligevel er i gang med at skifte taget eller vægbeklædning.
  • Sørg for energirigtige vinduer
    Sørg for, at dine vinduer er tætte og har energiruder. Energiruder holder cirka dobbelt så godt på varmen som termoruder. Du kan skifte hele vinduet eller nøjes med ruderne. Gamle vinduer med nye energiruder kan være næsten lige så gode som nye energivinduer.

Se guide til tjek af døre og vinduer på SparEnergi.dk.

  • Få en varmepumpe
    Elvarme er dyrt og ineffektivt. Varmepumper er tre-fire gange mere effektive, og med fjernstyring kan du tænde hjemmefra, så der er varmt, når du kommer i sommerhuset. En luft til luft-varmepumpe er ideel i mange sommerhuse, da den ikke kræver vandbårne radiatorer. I større sommerhuse kan du overveje luft til vand-varmepumpe eller jordvarme.

Læs mere om varmepumper på SparEnergi.dk.

  • Lad solen varme dit vand
    Hvis du bruger dit sommerhus hele året, kan et solvarmeanlæg levere 50-70 procent af dit varme brugsvand.

Hvis du har pool, spa eller sauna

  • Isoler sauna og swimmingpool
    Sørg for, at saunaen er isoleret og tæt, og isoler swimmingpoolen udvendigt, hvis du alligevel er i gang med at renovere og grave ud.
  • Spar energi i pool og spa
    Lad luften være varmere end vandet i poolen. Dæk pool/spa af, når de ikke er i brug. Vælg fugtstyrede affugtere og en frekvensstyret poolpumpe.
  • Lad varmepumpen varme poolen
    En luft til vand-varmepumpe kan varme pool og spa i stedet for elvarme og give dig store besparelser.

LÆS OGSÅ: Herman og Lis: Pool’en var en energityv

Energiforbrug i kroner per dag i forskellige sommerhuse:

HUSTYPESOMMERVINTER
Med pool122212
Med spa3268
Uden pool og spa2046

(Kilde: Feriepartner 2014, ved elpris på 2 kr./kWh)

Læs mere om at spare energi i sommerhuset på SparEnergi.dk.

Klimaråd til køb af sommerhus

I perioden fra 2006 til 2017 var der forskellige regler om energimærkning af sommerhuse, men i september 2017 blev kravet om energimærkning af dit sommerhus skrottet for alle typer af sommerhuse. Reelt set er det derfor frivilligt, om sommerhusejerne vil energimærke deres sommerhus.

Det kan gøre det svært for dig at gennemskue, hvor klimavenligt et sommerhus er, før du køber.

Se, om sommerhuset har energimærke på SparEnergi.dk.

Hvis sommerhuset ikke er energimærket

Du kan sikre dig mod et uventet højt energiforbrug og energikrav i dit kommende sommerhus ved at stille fem spørgsmål:

  1. Er huset klar til vinterbrug?
    Hvis du vil bruge sommerhuset om vinteren, er det en fordel for både klimaet og din pengepung, hvis det er velisoleret og har varmepumpe. Læs mere ovenfor i råd om helårsbrug af sommerhuse.
  2. Er vinduerne tætte?
    Tjek, om vinduer er tætte ved at åbne dem, stikke et stykke papir ud og lukke om papiret. Er der ikke stor modstand, når du trækker papiret til dig, er vinduet utæt, og så kan du være nødt til at montere nye tætningslister eller skifte vinduerne.
  3. Kan fugtproblemer blive dyrt?
    Det kan være svært at holde et sommerhus fugtfrit om vinteren. Det kan føre til mug og dårlig lugt, som giver behov for forbedringer og dermed ekstra udgifter og klimabelastning. En luftsolfanger eller en solcelleventilator kan holde huset fri for fugt.
  4. Bliver du forpligtet til at isolere?
    Du kan være forpligtet til at efterisolere, hvis du bygger om i dit nye sommerhus. Der er krav om at udføre rentable energibesparelser ved ombygning af eksisterende sommerhuse.
  5. Hvad er det årlige energiforbrug?
    Spørg til elforbruget inklusiv el til opvarmning og se, om sommerhuset bruger mere eller mindre end gennemsnittet:
GENNEMSNITLIGTELFORBRUG
Almindeligtsommerhus,udenvinterbrug:1.200kWh/år.
Almindeligtsommerhus,medvinterbrug:2.500kWh/år.
Luksussommerhus,medvinterbrug:5.000kWh/år.
Luksussommerhusmedpool,medvinterbrug:31.000kWh/år.

(Kilde: Sbi-rapporten “Elbesparelser i sommerhuse, her og nu”)

Se, hvornår noget er rentabelt på SparEnergi.dk.

Denne artikel er skrevet af Energistyrelsens rådgivningstjeneste SparEnergi.dk.