Skal brændeovnen skiftes eller skrottes? Bliv klogere på de nye regler

Skrevet af Boligsiden
presse@boligsiden.dk
Opdateret d. 17. maj 2022

Folketinget har vedtaget en ny lov, der betyder, at fra 1. august 2021 skal alle boligkøbere i forbindelse med tinglysning oplyse, om der findes en brændeovn eller pejseindsats i deres nye bolig. Og ovnens alder er afgørende for, om den kan blive stående.

Den knitrende ild i brændeovnen er for mange indbegrebet af hygge på en kold vinterdag. Og når du ser på ny bolig, kan tanken om hyggelige stunder foran pejsen friste. Men inden du slænger dig på lammetæppet foran ilden, er der nye regler, som du skal være opmærksom på.

Brændeovnene har igennem længere tid været genstand for en del diskussion i forhold til bagsiden af hyggen, nemlig de farlige partikler i røgen, som særligt de gamle brændeovne udleder og som forurener luften.

I den forbindelse har Folketinget vedtaget en ny lov, der skal mindske mængden af forurenet røg fra de private skorstene. Det betyder, at boligkøbere fra 1. august skal oplyse, om de har en brændeovn eller en pejseindsats i deres nye bolig, når købet af denne bliver tinglyst. Ikke mindst skal de oplyse, hvornår brændeovnen er produceret.

De nye regler betyder nemlig også, at hvis brændeovnen er lavet før 1. januar 2003, skal den skrottes eller skiftes ud. Er den produceret efter 1. januar 2003, kan den blive stående i din nye bolig.

Visse brændeovne er nemme at datere til tiden efter 1. januar 2003. Det gælder brændeovne, der er svanemærket eller som har en prøvningsattest. Gælder ingen af delene for den brændeovn, der står i din nye bolig, og er du i tvivl om ovnens alder, kan du få en skorstensfejer eller en anden fagperson til at hjælpe dig med at vurdere alderen.

I en pressemeddelelse oplyser Miljøministeriet, at det er dig som boligkøber, der skal betale for at få nedlagt eller udskiftet brændeovnen senest 12 måneder efter, at du har overtaget huset. Og sker dette ikke, kan der som yderste konsekvens udstedes tvangsbøder.

Der er undtagelser til reglerne. For eksempel kan den antikke kakkelovn blive stående. Det kan du læse mere om her, hvor du også finder yderligere information om dokumentationskrav og lignende.