Skrevet af Boligsiden
presse@boligsiden.dk
Opdateret d. 3. juli 2023
Bolig » Nybyggeri » Inden start » Køb og riv ned

Riv ned og byg op igen

I nogle områder af landet er det svært at finde ledige grunde til at bygge nyt hus på. Løsningen kan være at rive et eksisterende hus ned og bygge nyt. Få de gode råd til den proces her.

Er I på udkig efter et ældre og udtjent hus, som I kan rive ned for i stedet at bruge grunden til at bygge nyt hus på, så læs med her.

Inden I sætter jeres underskrift på købsaftalen, skal I først og fremmest have luppen frem og nærlæse den gældende lokalplan, kommuneplan og eventuelle servitutter på grunden samt fredningsloven.

I har måske allerede en idé om, hvilket hus I vil bygge, og I kan risikere, at lokalplanen og de gældende servitutter sætter en stopper for jeres boligdrømme, inden I overhovedet er kommet i gang.

Nogle steder tillades der for eksempel ikke byggeri i flere etager, og i værste tilfælde kan I risikere, at I slet ikke må rive det gamle hus ned, fordi det eksempelvis kan være fredet.

En god idé kan være at tage en køberrådgiver, en advokat eller anden rådgiver med på råd, når I køber det hus, som I påtænker at rive ned. De ved præcis, hvad de skal se efter i købsaftalen, og de kan hjælpe jer med at sikre, at alt er, som det skal være, så I kan komme i gang med byggeriet.

Husk også, at I skal søge om tilladelse hos kommunen til at rive det gamle hus ned.

Husk nedrivningen i byggebudgettet

I skal også være opmærksomme på, at der følger ekstra udgifter med at rive ned og bygge nyt. Helt åbenlyst skal I afsætte penge i jeres budget til at få revet det gamle hus ned.

Men derudover kommer der også udgifter til jordbundsundersøgelser, ligesom der kan dukke uventede udgifter op. Det kan for eksempel være:

  • Er jorden forurenet, skal den renses.
  • Undersøgelse af jorden vil også vise, hvorvidt du får brug for ekstra fundering. Hvis det bliver tilfældet, koster det også ekstra.

Til gengæld har I som nybyggere i et allerede eksisterende kvarter ofte den fordel, at der allerede er etableret kloakering i det gamle hus, og I skal ikke bruge ekstra udgifter til dette. Til gengæld kan det være en god idé at få kloakken undersøgt, så I ved, hvordan tilstanden er.

Som nybygger i et allerede eksisterende boligkvarter har I også den fordel, at der ofte allerede er etableret en hæk eller et hegn omkring jeres grund, så I ikke behøver at vente på, at en ny hæk vokser frem, og I skal dermed ikke vente på afskærmning til naboen.

Undersøg området

Ligesom ved alle andre boligkøb er det selvfølgelig også vigtigt, at I får undersøgt området, som I påtænker at købe hus/grund i. Passer afstand til skole, institutioner, arbejde, fritidsaktiviteter, indkøb og så videre til jeres behov?

Når I har fået klarhed over de gældende regler i lokalplanen og de øvrige vilkår, kan I komme videre i processen. Forude venter arbejdet med at få revet det gamle hus ned, få planlagt byggeriet af jeres nye hus og få ansøgt om byggetilladelse hos kommunen.

Læs om de øvrige dele af byggeprocessen

Find dit hus til nedrivning her