Et stigende antal boliger sælges til mere end udbudsprisen, viser nye tal fra Boligsiden. Det gælder for hver femte ejerlejlighed, hvert tiende hus og i 16 procent af alle sommerhushandler.
Det går ikke stille for sig på boligmarkedet. Nye tal fra Boligsiden viser tværtimod, at køberne flokkes om boligerne til salg, og at de langt hen ad vejen er villige til at betale mere end udbudsprisen for at sikre, at de bliver de nye ejere af boligerne.
Andelen af boliger, der sælges til overbud, nåede nemlig et rekordhøjt niveau i februar måned. Det gælder uanset, om vi taler huse, lejligheder eller sommerhuse.
”Vi vidste, at der var gang i budkrigene rundt omkring hos ejendomsmæglerne, men den stigning, vi har set i februar, er alligevel voldsom. Vi taler om, at 21,5 procent af alle de solgte ejerlejligheder nu bliver solgt for et beløb, der er højere end udbudsprisen – altså mere end hver femte solgte lejlighed. Det har vi ikke set før – ikke engang tilbage i 2015, hvor konkurrencen på lejlighedsmarkedet også blev skærpet meget som følge af det store rentefald,” siger Birgit Daetz, der er kommunikationsdirektør hos Boligsiden og tilføjer:
”Samtidig blev hvert tiende hus solgt på overbud, ligesom det var tilfældet for 16 procent af de solgte sommerhuse. Det er rekordhøje andele og samtidig et pænt spring op i forhold til niveauet i januar. Normalt er februar ellers en af de sløveste måneder på boligmarkedet, og derfor vidner den seneste udvikling om, hvor stor efterspørgslen på boliger er lige nu.”
Husk prioriteringen
Det er ikke ret lang tid siden, at vi sidste gang kunne fortælle, at køberne efterspurgte boliger til salg i en sådan grad, at en stigende andel blev solgt til overpris. Det skete i slutningen af november 2020. Men siden er andelen altså vokset yderligere for alle tre boligtyper.
”Det er selvfølgelig et udtryk for, at udbuddet i samme periode er faldet yderligere. Dermed er der flere købere, der ikke har haft held med at finde deres drømmebolig, eller måske er boligen blevet solgt til andre interesserede. Det skærper konkurrencen, og mange af de købere, der er på markedet lige nu, er ret afklarede omkring deres ønsker og dermed også klar til at handle hurtigt, når boligen endelig er der,” siger Birgit Daetz.
Selvom tempoet er højt på boligmarkedet lige nu, maner Birgit Daetz også til besindighed.
”Når det går stærkt på boligmarkedet, og der er færre boliger at vælge imellem, kan det som køber være fristende at byde over for at sikre sig handlen. Men i processen er det vigtigt, at du har is i maven og venter, indtil du er helt afklaret omkring, hvad dine ønsker og behov er. Og så handler det selvfølgelig også om, at du er realistisk og ikke byder mere, end din økonomi kan bære,” siger hun.
Flest overbud i Region Hovedstaden
Alt afhængig af, hvor i landet du søger efter ny bolig, er der forskel på, hvor intens budkrigene er.
Ser vi på salget af villaer og rækkehuse, er det ikke overraskende i Region Hovedstaden, der har haft den højeste andel af overbud. I februar blev 22,3 procent af husene her solgt på overbud, hvorefter Region Sjælland følger på andenpladsen med en andel på 11,9 procent.
Også i forhold til salget af ejerlejligheder og sommerhuse er det i Region Hovedstaden og derefter Region Sjælland, at flest boliger bliver solgt på overbud.
Udviklingen i andelen af boliger solgt på overbud:
(Tabellen viser det antal villaer og rækkehuse samt ejerlejligheder og sommerhuse, der er solgt for en højere pris end udbudsprisen i hver enkelt måned samt hvilken andel, det antal udgør af det samlede salg i den pågældende måned. Skuffesalg og projektsalg er ikke talt med i opgørelsen. Kilde: Boligsiden.)
Andel af boliger solgt på overbud i februar 2021 fordelt på regioner:
(Tabellen viser den andel af det samlede antal solgte boliger i februar, som er solgt på overbud i hver enkelt region. Kilde: Boligsiden)