Vaccinerne virker også mod corona-kuller på boligmarkedet

Indblik er i denne uge skrevet af Søren Vestergaard Kristensen, cheføkonom i Sydbank.

Indblik er i denne uge skrevet af Søren V. Kristensen, der er cheføkonom i Sydbank.

På boligmarkedet har der over det seneste år været fart over feltet på nærmest alle parametre. Der har været mange handler, boligerne er blevet hevet hurtigere ned fra hylderne end sælgerne kunne fylde dem igen. Derudover er prisen selvfølgelig også steget. Huse og ejerlejligheder er over det seneste år blevet cirka 15 procent dyrere, mens et sommerhus er blevet omkring 25 procent dyrere.

Den udvikling har overrasket mig og flere andre, som var bekymrede for boligmarkedet i begyndelsen af 2020. Jeg må også indrømme, at jeg har kløet mig noget i håret over, hvorfor boligpriserne skulle stige så meget, når mange mistede jobbet, og endnu flere blev sendt hjem på lønkompensation.

Faktisk blev kløen så slem, at vi sammen med YouGov spurgte danskerne ind til forholdet til boligen i løbet af 2020. Her svarede mange danskere, at efter coronaens indtog betyder boligen mere for dem. Beliggenheden, størrelsen og indretningen betyder mere, og ikke nok med det. Faktisk svarer mange af de adspurgte også, at de efter pandemien er villige til at kaste flere penge efter boligen. Eller sagt på en anden måde. Boligejerne har fået corona-kuller.

Mere ro på især sommerhusmarkedet

Det virker til at være forklaringen på, at boligmarkedet bare er buldret frem under krisen. Ikke mindst fordi det langtfra har været isoleret til Danmark. I stort set alle vestlige økonomier har vi set en lignende udvikling, som faktisk betyder, at Danmark ikke engang er et af de lande, hvor priserne er steget allermest. Men hvad sker der så nu, hvor vi igen kan tage på arbejde, på restaurant, til fester og måske endda en tur ud at rejse?

Jeg tror, det er meget sandsynligt, at vaccinerne ikke alene er effektive mod corona og restriktionerne, men også mod kuller på boligmarkedet. Med andre ord kan tilstanden på boligmarkedet blive mere normal, når vi ikke længere er tvunget til at sidde derhjemme og kigge ind i væggen.

Det kan måske særligt ramme markedet for sommerhuse, når de nye sommerhusejere igen kan komme ud at rejse og opdager, at græsplænen også gror i sommerhusområder. Det kan betyde, at boligmarkedet falder lidt mere til ro i den resterende del af sommeren og efteråret.

Ikke udsigt til strid modvind på boligmarkedet

Der er dog ikke noget, der tyder på, at priserne skal falde. Godt nok har prisstigningerne været hidsige, men selve niveauet af priserne er stadig nogenlunde i tråd med privatøkonomien hos boligejerne. Indkomsterne er nemlig forblevet høje gennem pandemien, og der er udsigt til, at de vil stige yderligere herfra. Godt nok er renterne steget en anelse, men altså ikke i en størrelsesorden, som for alvor vil give strid modvind på boligmarkedet.

Alligevel er genåbning og lidt højere renter en cocktail, som jeg forventer vil dæmpe boligmarkedet i den kommende tid. Vi ser det faktisk allerede i de nye tal, hvor antallet af fremvisninger og antallet af salg falder, mens udbuddet nu langt om længe stiger. Samtidig er prisstigningerne allerede i begyndelsen af sommeren blevet lidt mere moderate. Det er rigtig godt nyt, for hvis det fortsætter, er det med til at aflive frygten for en boligboble.

Der er derfor lagt op til en sommer, hvor temperaturen ude i haven forhåbentlig bliver højere end på boligmarkedet.