Derfor tøver nogle med at sætte boligen til salg trods gunstige forhold

Foto: Boligsiden

Det samlede udbud af boliger er usædvanlig lavt, og det skaber gode forhold for dem, der skal sælge deres bolig. Men netop udbuddet er samtidig én af forklaringerne på, hvorfor nogle sælgere holder igen med at realisere salgsplanerne.

Alene i løbet af de seneste to år, hvor corona har vendt op og ned på boligmarkedet, er det samlede udbud af villaer og rækkehuse reduceret med 10.000 boliger. Og selvom der igennem de seneste uger er sket en stigning i antallet af boliger til salg, ligger det samlede udbud af boliger fortsat på et meget lavt niveau.

Den udvikling taler i sælgerens favør, idet købernes begrænsede valgmuligheder øger chancen for et salg af den enkelte bolig.

Samtidig har de seneste par år budt på markante prisstigninger for alle boligtyper, og dermed er der for rigtig mange sælgere også udsigt til en pæn pris, hvis de sætter boligen til salg.

Men at dømme ud fra en ny afstemning på Boligsiden er der alligevel nogle sælgere, der tøver med at sætte boligen til salg. Og det er der tilsyneladende flere forskellige årsager til.

Udbuddet bliver stopklods

Paradoksalt nok skal én af årsagerne faktisk findes i det lave udbud, som ellers skulle tale for et hurtigt salg af boligen.

”Det lave udbud er også et vilkår for de sælgere, som skal ud at finde en ny bolig at bo i. Derfor er der nogle af sælgerne, der tøver med at sætte til salg, fordi de frygter, at de ikke kan finde deres nye drømmebolig i det begrænsede udbud,” siger Birgit Daetz, der er kommunikationsdirektør hos Boligsiden og tilføjer:

”Men det er vigtigt at huske på, at der faktisk bliver sat rigtig mange boliger til salg. 2021 bød for eksempel på det højeste antal nye boliger til salg i perioden tilbage til 2010, hvor Boligsiden har ført statistik. Men de bliver også solgt rigtig hurtigt, og på den måde stiger det samlede udbud ikke, selvom der sættes mange boliger til salg. Men hvis du som køber ved, hvad du går efter og er klar til at handle hurtigt, er chancen for at finde en ny bolig også god,” tilføjer Birgit Daetz.

I Boligsidens afstemning er det 16 procent af de i alt 1.620 deltagere, der har angivet det lave udbud som forklaring på, hvorfor de tøver med at sætte til salg.

Ny dagsorden får nogle til at se priserne an

En anden gruppe af deltagerne i afstemningen svarer, at de gerne vil vente og se, hvad der sker med boligpriserne i den kommende tid.

”Vi har netop været igennem to år med en coronapandemi, som skubbede boligpriserne op. Men samtidig har vi i den seneste tid set stigende renter og nu også en krig i Ukraine. Derfor er det også naturligt, at nogle sælgere er tøvende og gerne vil se den kommende tid an. For ingen ved, hvordan udviklingen vil påvirke aktiviteten på boligmarkedet og dermed priserne,” siger Birgit Daetz.

Det er 22 procent af deltagerne i afstemningen svarende til 351 personer, der har angivet prisudviklingen som årsag til at vente med deres boligsalg.

Desuden er der en mindre andel af deltagerne på 4 procent som svarer, at de overvejer at ændre på deres nuværende bolig i stedet for at sælge boligen og flytte til noget andet.

”Det kan for eksempel være tilfældet for familier, der måske har fået børn og som mangler plads, men som samtidig gerne vil blive boende i deres område, hvor de kender institutioner og de lokale miljø. Hvis de bor i et hus, kan det i nogle tilfælde være en mulighed at bygge til frem for at flytte,” lyder det fra Birgit Daetz.

Hver fjerde er klar til et salg

Samtidig er det vigtigt også at fremhæve, at en stor del af deltagerne i afstemningen faktisk er klar til at sælge. 26 procent svarer nemlig ”nej” til, at de tøver med at sætte boligen til salg.

Det er positivt for den samlede balance på boligmarkedet, for der er stadig stor efterspørgsel blandt køberne, og dermed også brug for nye boliger til salg. Det leder os tilbage til begyndelsen på denne artikel, nemlig at der er gunstige forhold for sælgerne netop nu. Derfor giver det også god mening, at der trods alt er mange, der er klar til sælge,” siger Birgit Daetz.

Dertil kommer den sidste gruppe af deltagere i undersøgelsen, som slet ikke er interesseret i at sælge boligen. De udgør 33 procent af deltagerne.

Sådan gjorde vi:

Afstemningen er foretaget blandt Boligsidens brugere i perioden 17. marts til 4. april 2022. I alt 1.620 brugere har svaret på spørgsmålet:

[infogram id=”c4cf22fd-f816-4835-a29e-1e577076b639″ prefix=”cZt” format=”interactive” title=”Tøver du som boligejer med at sætte boligen til salg”]