Lejlighedskøbere er lidt mindre villige til at betale ekstra for altan end tidligere

lejlighed

Foto: Boligsiden

En ny undersøgelse blandt Boligsidens brugere viser, at lejlighedskøbere i mindre grad vil betale mere for en ejerlejlighed, hvis der er en altan, sammenlignet med tidligere.

Langt de fleste lejlighedskøbere drømmer om adgang til egen altan, og det er blandt andet derfor, at ordet ’altan’ er blandt hyppigst brugte søgeord blandt Boligsidens brugere, når de søger efter bolig.

Men selv om drømmen om altan ligger højt på ønskelisten for mange, så er det ikke alle, der ønsker det i så høj grad, at de er villige til at betale ekstra for at deres kommende lejlighed har eget uderum.

Eksempelvis viser en ny undersøgelse fra august i år blandt Boligsidens brugere, at 18,8 procent af dem, som har besvaret undersøgelsen, ikke vil give mere for en lejlighed, hvis der er altan.

Omvendt lyder det fra 43,1 procent, at de er villige til at betale op til 100.000 ekstra for en ejerlejlighed, såfremt der er altan.

Og det er en mindre andel sammenlignet med tilbage i februar 2022, hvor Boligsiden stillede samme spørgsmål til sine brugere. Dengang lød det nemlig fra 45,5 procent, at de ville betale 100.000 kroner ekstra for en lejlighed med altan.

Tilsvarende er der en minimal nedgang i andelen af de brugere, som er villige til at betale op til 50.000 kroner ekstra for en altan. I august i år svarede 14,9 procent således dette, mens det tilbage i februar 2022 var 14,4 procent.

”Der er ikke tale om den helt store bevægelse, når vi sammenligner resultaterne fra de to undersøgelser, men der er alligevel sket en mindre forskydning, som indikerer, at der i dag er en lidt mindre villighed til at betale mere for en lejlighed, hvis der er altan, sammenlignet med for godt to et halvt år siden,” siger Birgit Daetz, som er boligøkonom og kommunikationsdirektør hos Boligsiden.

Hun fortsætter:

”Det kan der være mange grunde til, men en mulig forklaring er, at det i udgangspunktet også er dyrere at købe en ejerlejlighed nu, fordi renteniveauet var noget lavere tilbage i februar 2022, end det er i dag, ligesom boligskatterne også er steget fra i år for mange af lejlighederne i de større byer.”

”Samtidig kørte boligmarkedet stadig videre på coronaboomet i starten af 2022, som dengang var præget af en høj optimisme omkring boligmarkedet, og det billede har måske også ændret sig lidt efter nedturen i særligt andet halvår 2022, som fortsat ligger frisk i erindringerne hos mange. Så i udgangspunktet var flere nok lidt mere villige til at betale ekstra for drømmeboligen tilbage i februar 2022, ligesom flere nok også havde bedre økonomi til det på grund af de lavere renter og boligskatter, som gjorde sig gældende på daværende tidspunkt.”

Vidste du, at du som noget nyt aktivt kan vælge, om en ejerlejlighed skal have adgang til altan og/eller elevator, når du søger efter bolig på Boligsiden? Søg på en bolig her og klik på ’Flere Filtre’ i søgefeltet. Scroll herefter ned til overskriften ’Vis kun boliger med’, hvor du blandt andet kan sætte kryds ved, om boligerne i din søgning skal have adgang til elevator, altan og/eller terrasse.

Sådan har vi gjort:

I perioden fra 09. august 2024 til 22. august 2024 har Boligsiden stillet nedenstående spørgsmål til sine brugere:

Hvad betyder det for dit lejlighedskøb, hvis der er altan?

I alt deltog 1.132 i undersøgelsen.

Boligsiden kørte en tilsvarende undersøgelse blandt sine brugere med nøjagtig samme ordlyd og svarmuligheder i perioden fra 25. januar 2022 til 1. februar 2022, som også er omtalt i nærværende artikel. På daværende tidspunkt deltog 1.153 i undersøgelsen.

Find mere om