Ny undersøgelse: Dette fortryder flest ved deres boligkøb

Mange boligejere er glade for deres boligkøb, men næsten hver anden boligkøber fortryder noget ved deres seneste boligkøb, viser en ny undersøgelse, som Boligsiden har foretaget blandt sine besøgende.

Skal du købe for alt, hvad budgettet kan holde til, eller skal du holde lidt igen? Vil du have råd til en ekstra ferie eller 15 kvadratmeter mere og den altan, du altid har drømt om?

Der er mange og svære overvejelser, når man køber bolig, for det er nok de færreste, der kan få alt, hvad de har drømt om. Derfor er det naturligt, at nogle står tilbage med fortrydelse i forbindelse med et boligkøb.

I en ny undersøgelse, som Boligsiden har foretaget blandt sine brugere, svarer op mod halvdelen af respondenterne, at de har fortrudt noget i forbindelse med deres seneste boligkøb. Fortrydelsen går på enten beliggenheden af deres nye bolig, at de skulle have købt noget større, at de skulle have købt noget mindre, eller at de har sat sig for dyrt.

”Det er en stor beslutning at købe et hjem, og det er få, som kan få lige præcis den bolig, de har drømt om. Mange vil nok erfare, at de må gå på kompromis med deres boligdrøm. Derfor kan det være en god idé at forberede sig på at prioritere sine ønsker, inden den store beslutning skal træffes,” siger Birgit Daetz, boligøkonom og kommunikationsdirektør hos Boligsiden.

Dette fortryder flest

I alt svarer 47 procent af de, der besvarede undersøgelsen, at de har fortrudt noget i forbindelse med deres seneste boligkøb.

13 procent svarer, at de fortryder beliggenheden for deres nye bolig. For 11 procent lyder svaret, at de skulle have købt en større bolig.

Samtidig svarer ni procent, at de har sat sig for økonomisk dyr i deres nye bolig, mens to procent fortryder, at de ikke har købt en mindre bolig.

12 procent af brugerne svarer, at de har fortrudt noget i forbindelse med deres senere boligkøb, men at det er af andre årsager.

”Det er ingen overraskelse, at det enten er beliggenheden eller størrelsen på boligen, som flest fortryder ved deres seneste boligkøb. For det vil ofte være de to ting, som har størst indflydelse på prisen, og nogle vil nok opleve, at beløbet, man kan købe for, ikke altid matcher med sin drømmebolig,” siger Birgit Daetz og fortsætter:

”Men det er faktisk positivt, at vi ikke ser flere, som har fortrudt, at de har sat sig for dyrt, når vi nu har set renten og udgifterne til boligen stige den seneste tid.”

Færre fortryder intet

41 procent af Boligsidens brugere svarer, at de ikke fortryder noget i forbindelse med deres seneste boligkøb.

Det er en mindre andel, end hvad der har gjort sig gældende i tidligere tilsvarende undersøgelser, som Boligsiden tidligere har lavet. Ved en undersøgelse magen til i 2021, var det 51 procent af de adspurgte, som intet fortrød ved deres seneste boligkøb. Der er dermed 10 procentpoint færre, som intet fortryder nu sammenlignet med i 2021.

Man vil helst læne sig tilfreds tilbage i sin nye bolig uden at fortryde købet. At 41 procent kan det, er positivt. Det er dog iøjefaldende, at det er færre end i 2021, hvor Boligsiden sidst spurgte brugerne,” siger Birgit Daetz og fortsætter:

“Samtidig er der nu syv procent flere, som svarer, at de ikke ved, om de har fortrudt noget, sammenlignet med i 2021. Det kan muligvis skyldes, at vi har set en mere turbulent tid på boligmarkedet siden da, som kan gøre boligejerne usikre på, hvorvidt de fortryder deres boligkøb eller ej.”

Sådan svarer Boligsidens brugere på spørgsmålet om, hvorvidt de har fortrudt noget ved deres seneste boligkøb:

Svarmuligheder20232021
Nej, jeg fortryder intet41%51%
Ja, jeg skulle have valgt en anden beliggenhed13%13%
Ved ikke12%5%
Ja, men af en anden årsag12%11%
Ja, at jeg ikke købte en større bolig11%10%
Ja, jeg har sat mig for dyrt økonomisk9%8%
Ja, at jeg ikke købte en mindre bolig2%2%

Tabellen viser, hvordan brugerne på Boligsiden har svaret til spørgsmålet, om de fortryder noget i forbindelse med deres seneste boligkøb. Samtidig ses besvarelser ved undersøgelser magen til fra tidligere år. Kilde: Boligsiden

Sådan gjorde vi:

I perioden fra 17. august 2023 til 1. september 2023 spurgte vi brugerne på Boligsiden: ”Er der noget, du fortryder omkring dit seneste boligkøb?”.

1.048 har deltaget i undersøgelsen.

Find mere om