Ny undersøgelse: Dette kan få folk til at flytte ud af storbyerne

lejlighed

Foto: Boligsiden

I en ny undersøgelse svarer Boligsidens brugere på, hvad der kunne få dem til at flytte fra de store byer. Knap hver femte er allerede flyttet fra byerne, mens 17 procent svarer, at de udelukkende ønsker at bo i eller nær en større by.

Vi kender efterhånden historien.

Flere og atter flere ønsker at bosætte sig i eller nær landets større byer, hvilket gør, at befolkningstilvæksten i byerne stiger, ligesom boligpriserne oftest også gør det på grund af den stigende efterspørgsel.

Samtidig er der i løbet af de seneste år blomstret en modbevægelse til urbaniseringen op, hvor flere – særligt børnefamilier – dropper storbylivet for i stedet at bosætte sig uden for de større byer.

Men hvad kan egentlig få folk til at flytte ud af de store byer?

Dét spørgsmål har Boligsiden for nyligt stillet sine brugere.

Se Boligsidens Flyttehuskeliste til din flytning her.

Og til det svarer et mindre flertal – svarende til 21 procent af de adspurgte – at mere natur vil kunne få dem til at flytte væk fra byerne. Herefter følger mere ro som en kvalitet, der vil kunne få 15 procent til at flytte fra storbyerne.

Dernæst svarer 13 procent, at lavere kvadratmeterpriser på boliger vil kunne få dem til at bosætte sig uden for de større byer. For syv procent ville nye jobmuligheder kunne trække dem væk fra storbyerne, mens det for fem procent er drømmen om et lokalmiljø med mere fællesskab, der tæller.

”Ikke overraskende er det især drømmen om at bo i et naturskønt område, der vil kunne få flertallet til at flytte ud af byerne. Selv om de større byer har meget at byde på, så er større naturarealer oftest en mangelvare i byerne, mens det samtidig er noget, som særligt børnefamilier efterspørger i hverdagen, hvilket oftest flugter med mere rolige omgivelser, som mange af brugerne også svarer, vil kunne få dem til at flytte fra byerne,” siger Birgit Daetz, boligøkonom og kommunikationsdirektør hos Boligsiden, og fortsætter:

”En anden ting er, at det oftest er markant dyrere at bosætte sig i eller nær de større byer, hvor man får væsentligt mere for pengene, hvis man køber en bolig på landet. Så at det økonomiske aspekt ved at flytte fra byerne også fylder blandt flere af brugerne, overrasker bestemt heller ikke.”

Knap hver femte af Boligsidens brugere svarer, at de allerede er flyttet fra en af landets større byer. Og så svarer 17 procent, at de kun vil bo i eller nær en stor by.

”Uanset hvor man bor – om det er i byerne, på landet eller et tredje sted – så følger der fordele og ulemper, som afhænger af den enkeltes præferencer og livssituation,” siger Birgit Daetz og tilføjer:

”For nogle er den stilhed, man oftest vil få på landet, kedelig og understimulerede, mens det pulserende storbyliv for andre er stressende og overstimulerende. Derfor giver det god mening, at der altid vil være nogle, for hvem storbylivet er drømmetilværelsen, mens drømmen for andre er at finde ude i de mindre provinsbyer og på landet.”

Sådan har vi gjort:

I perioden fra d. 03. november 2023 til d. 20. november 2023 har Boligsiden stillet sine brugere følgende spørgsmål:

Hvad kunne få dig til at flytte længere væk fra de store byer?

I alt deltog 1.222 i undersøgelsen.

Find mere om