Ny undersøgelse: Så meget betyder de nye boligskatter for boligsøgende

Boligskat

Hvor stor betydning har de nye boligskatter for folk, der kigger efter ny bolig? Dét har Boligsiden taget temperaturen på i en ny undersøgelse.

Da nytårsklokkerne ringede 2024 ind, fik Danmark samtidig et nyt boligskattesystem, som ændrede på beskatningsgrundlaget for landets ejendomme.

Der er dog stor variation i, hvorvidt og i hvilket omfang det nye boligskattesystem har ændret for satsen på boligskatterne.

For mens der på nogle adresser er tale om stigninger i boligskatten, gælder det for andre adresser, at boligskatterne nu er sænket eller er blevet på samme niveau som tidligere.

Ændringerne i boligskatten gør blandt andet, at boligsøgende kan have brug for at være ekstra opmærksomme på, om det nu er blevet dyrere eller billigere at sidde i den bolig, de kigger på, sammenlignet med tidligere.

Spørgsmålet er, hvor stort et omfang boligskatteændringerne fylder for de boligsøgende?

Netop det spørgsmål har Boligsiden stillet sine brugere i en ny undersøgelse. Her har de svaret på, hvor stor betydning de nye boligskatter har for dem, når de kigger efter bolig, på en skala fra 1-5.

Og ser man på de to svarmuligheder, der har fået flest stemmer, peger de i hver sin retning.

For 22,5 procent af dem, der har deltaget i undersøgelsen, har de nye boligskatter afgørende betydning for dem, når de kigger efter bolig. Omvendt lyder det fra 23,9 procent, at boligskatteændringerne ikke har nogen betydning for dem.

Samtidig har 16,8 procent svaret, at boligskatteændringerne har meget betydning for dem, når de kigger efter bolig, mens henholdsvis 15,3 procent og 11,6 procent svarer, at de nye boligskatter har nogen eller lidt betydning for dem.

”Der er stor forskel på, hvor meget satsen for boligskatterne har ændret sig, efter den nye boligskattereform trådte i kraft tilbage i januar måned. Derfor giver det også god mening, at vi vores brugere har angivet forskellige svar, når det kommer til, hvor stor betydning de nye boligskatter har for dem, når de kigger efter bolig,” siger Birgit Daetz, boligøkonom og kommunikationsdirektør hos Boligsiden.

Hun fortsætter:

”Det afhænger især af geografi og boligtype, hvor boligskatterne i udgangspunktet er steget for eksempelvis større ejerlejligheder i storbyerne, mens mindre villaer i provinsen kan have fået lavere boligskatter. Men uanset, om der er tale om højere eller lavere satser for boligskatterne, så lyder rådet herfra, at man er opmærksom på boligskatterne, når man kigger efter bolig,” tilføjer hun.  

”Blandt andet har der vist sig at være fejl og mangler forbundet med nogle af de beregningsmodeller, der ligger til grund for den nye boligbeskatning, og i de tilfælde er der god grund til at være ekstra opmærksom. Desuden beror boligskatten for 2024 sig på foreløbige ejendomsvurderinger for 2022, hvor der kan komme nogle efterreguleringer, som man også bør have øje for. Det vigtigste er nemlig, at man har råd til at sidde i den bolig, man påtænker at købe, hvor der selvfølgelig også skal være plads til de faste udgifter til boligskatterne, og derfor er det altså ikke et helt ligegyldigt punkt for hverken nuværende eller kommende boligejere.”

På Boligsiden kan du se ejendomsvurderinger og satsen for boligskatterne for boliger i Danmark via kort. Klik her og indtast en adresse for at se de månedlige udgifter til boligskatten. Samtidig kan du sammenligne med boligskatterne for de omkringliggende boliger i området.

FAKTA: Hvad er boligskat?

Som boligejer betaler du boligskat, som består af to dele:

1: Ejendomsværdiskat, som er den skat, du betaler for selve din ejerbolig. Denne opkræves af staten.

2: Grundskyld, som er den skat, du betaler for den grund, din ejerbolig er placeret på. Denne blev tidligere opkrævet af din kommune, men fra januar 2024 er grundskylden blevet opkrævet af staten.

Det er den offentlige ejendomsvurdering, der er med til at bestemme, hvor meget du skal betale i boligskat. Den offentlige ejendomsvurdering er statens skøn over din boligs værdi.

Besøg Boligsidens temaside om boligskat her og bliv klogere på boligskatteændringerne.

Sådan har vi gjort:

I perioden fra 23. juli 2024 til 09. august 2024 har Boligsiden stillet nedenstående spørgsmål til sine brugere:

Hvor stor betydning har de nye boligskatter, når du kigger efter bolig? Svar på en skala fra 1-5.

I alt deltog 1.016 i undersøgelsen.

Find mere om