Hvilke informationer er vigtigst at have på plads, når der skal købes nyt hus? Ifølge en ny afstemning blandt brugerne på Boligsiden.dk er tilstandsrapporten mest afgørende.
Der er et hav af ting at tage stilling til, når du skal købe nyt hus. Når du endelig har fundet drømmeboligen, er der alle detaljerne, der kan blive afgørende for, om dit navn kommer på postkassen eller ej. Det gælder blandt andet energirapporten, tilstandsrapporten og elrapporten, der løfter sløret for, hvor meget arbejde og hvor mange penge du skal poste i huset. Men hvilken rapport har størst betydning for boligkøberne?
En ny afstemning blandt brugerne på Boligsiden.dk viser, at særligt én rapport har ekstra stor betydning. Hele 86 procent af de over 1.000, der har afgivet svar, siger, at tilstandsrapporten er vigtigst, når de skal købe hus. For otte procent gælder det, at energirapporten har hovedfokus, mens tre procent mener, at husets eltilstand er vigtigst at få afdækket.
”Det er ikke overraskende, at tilstandsrapporten har førsteprioritet hos flertallet. Det er her, man får løftet sløret for, om der venter virkelig store udgifter i forbindelse med købet. Hvis der eksempelvis er graverende revner i soklen, eller taget skal skiftes, kan det slå luften ud af budgettet,” siger Birgit Daetz, der er kommunikationsdirektør hos Boligsiden.dk.
LÆS OGSÅ: Guide: Hvad er en tilstandsrapport?
På kort og lang sigt
Ifølge Birgit Daetz er de to andre rapporter dog også vigtige at forholde sig til – dog af hver sin årsag. For mens elrapporten kan rumme presserende udbedringer, er energirapporten i højere grad en guide, der kan gavne på længere sigt.
”Er der ulovligt el i dele af huset, er det vigtigt at få det udbedret med det samme, idet der kan være brandfare forbundet med farlige installationer. Og hvis uheldet skulle være ude, kan det få store økonomiske konsekvenser alt afhængigt af, hvordan du er forsikret,” siger Birgit Daetz, og fortsætter:
”Med energirapporten får du en oversigt over, hvilke forbedringer du kan lave på huset for at minimere energiforbruget. Det kan eksempelvis være etablering af forsatsruder i et gammelt hus eller ydermursisolering. Med andre ord vil rapportens konklusioner sjældent få indflydelse på, om du kan flytte ind i huset, men følger du anvisningerne, kan du spare store summer på den lange bane og ikke mindst øge boligens værdi til, når du igen skal sælge.”
Sådan gjorde vi:
Afstemningen er foretaget blandt brugerne på Boligsiden.dk i perioden 10. januar til 24. januar 2018. I alt er der afgivet 1.055 svar til spørgsmålet: ”Hvilken rapport er vigtigst, når du køber hus?” Svarene fordeler sig således:
Tilstandsrapport: 86 %
Energirapport: 8 %
Elrapport: 3 %
Ved ikke: 3 %