Ny undersøgelse: Så mange boligkøbere venter på rentefald

BBR

Foto: Unsplash

I en ny undersøgelse svarer knap hver anden af Boligsidens brugere, at de udskyder at købe bolig, indtil renten på realkreditlån falder.

De seneste år har renteudviklingen på realkreditlån været omdrejningspunkt for meget bevågenhed, hvor særligt boligejere og ikke mindst boligkøbere har fulgt nøje med.

For på relativ kort tid er renten steget – endda også meget og pludseligt.

Og derfor har det for manges vedkommende været nervepirrende at se, hvorvidt Den Europæiske Centralbank (ECB) har hævet eller sænket renten for så derefter at se, om den Danmarks Nationalbank har fulgt trop.

Senest lyder meldingen, at renterne står til at falde, men med hvor meget og hvornår er endnu uvist.

Og det gør, at mange – især boligkøbere – står i venteposition.

I en ny undersøgelse blandt Boligsidens brugere svarer 45 procent af dem, som har deltaget i undersøgelsen, således, at de venter med at købe bolig, indtil renten falder yderligere.

Samtidig svarer seks procent, at de hidtil har ventet på, at renterne faldt, men at de nu er faldet tilstrækkeligt til, at de enten vil eller har købt bolig.

For 38 procent har renteniveauet ikke haft betydning for deres planer for boligkøb.

”Det er klart, at når renterne er steget så voldsomt, som det har været tilfældet de seneste år, så reagerer boligkøberne. Og det skyldes især, at de tidligere har været vant til noget andet. Men set i et længere historisk perspektiv, så er de nuværende renter for et typisk fastforrentet 30-årigt realkreditlån på omkring de fire procent ikke meget. Det er dog meget, når vi eksempelvis tilbage i 2021 så et tilsvarende lån på 0,5 procent, som også var en ekstraordinært lavt,” siger Birgit Daetz, boligøkonom og kommunikationsdirektør hos Boligsiden.

”Så når et lavere renteniveau ligger friskt i hukommelsen, og at det ovenikøbet ventes, at renterne står til at blive sænket, så giver det god mening, at flere boligkøber vælger at afvente situationen. Omvendt bør man først og fremmest købe bolig, når behovet er der, og det kan også betyde, at det for nogle af boligkøberne ikke giver mening at vente på, at renterne eventuelt sænkes på et ubestemt tidspunkt. Og derfor giver det også god mening, at renteudviklingen ikke har været afgørende for, hvorvidt 38 procent af vores brugere har købt bolig eller ej.”      

Sådan har vi gjort:

I perioden fra 30. april 2024 til 22. maj 2024 har Boligsiden stillet nedenstående spørgsmål til sine brugere:

Har de seneste års stigende renter sat dine planer for boligkøb på pause?

I alt deltog 1.003 i undersøgelsen.

Find mere om