Det er tid til at tjekke sin ejendom igennem for overvintrende rotter. Heldigvis holder den frosthårde vinter bestanden nede, men finder man rotter på sin ejendom, skal problemet tages alvorligt. Boligsiden guider til et grundigt tjek af hus og have. Også for mus.
Ifølge den kinesiske kalender sluttede Rottens År for godt et år siden, og heller ikke i år kan den flabede gnaver bryste sig af at lægge navn til året. Nu er det nemlig Tigerens År i Kina, og herhjemme har vinterens frost gjort indhug i bestanden af rotter. Når det er ekstra koldt, formerer rotterne sig nemlig ikke. De er trods alt kloge nok til at vide, at deres unger ikke vil kunne overleve den hårde frost. Derfor bliver 2010 ikke et rotteår.
Det kommer villa- og sommerhusejere til gode, men nu hvor sneen er væk stort set alle steder, er det alligevel tid til at tjekke hus og sommerhus igennem for logerende rotter. Boligsiden har derfor talt med Rentokil, som er specialister i bekæmpelse af skadedyr.
Stik en avis ind i rottehullet
”Den hårde vinter har forsinket rotternes ynglesæson, så der er ikke mange drægtige hunner i år. Derfor er der heller ikke så mange rotter endnu, og det er et positivt tegn. Alligevel skal man tjekke sin ejendom grundigt igennem for nye udgravninger, hvor dyrene har slæbt jord og lignende ud”, fortæller Claus Schultz, der er teknisk chef hos Rentokil.
Han forklarer, at det især er omkring træterrassen, fuglefodringen, garagen og skuret samt ved brændestakken, man skal kigge. Det er gode og nemme steder for rotterne at grave sig en hule, hvor de kan holde sig varme vinteren over.
”De graver sig nogle gode hulerum, hvor de venter på varmere vejr. Når man så finder deres udgravninger, kan man rulle en avis sammen eller tage en pose og stikke ind i hulen. Enten hiver rotten genstanden ind i hulen, eller også kan man senere pille den ud igen. Hvis der er bidemærker i avisen eller posen, er den go’ nok – så har man rotter”, forklarer Claus Schultz.
Ring til kommunen
I givet fald er der kun ét at gøre: fat telefonen og ring omgående til din kommune, der har ansvaret for bekæmpelse af rotter. Faktisk har man pligt til at anmelde rotter, og bekæmpelsen af dem er heldigvis gratis.
Ud over rotter er der mange steder problemer med mus, som er trængt ind i boligen i løbet af vinteren. Problemet er nok mest almindeligt i sommerhuse, der har stået tomme hen vinteren over. Derfor skal man også tjekke sine installationer, for musene kan sagtens finde på at tage en bid af for eksempel ledningerne. Det giver risiko for brandfare. Man kan også høre efter skrabelyde fra for eksempel loftet. De er en indikation af, at mus, rotter eller sågar egern er flyttet ind. Gnaverne kan udføre stor skade på de ting, man opbevarer på loftet, og deres gnaven kan medføre skade på ejendommens konstruktion og altså også elkabler.
Fang musen – men ikke med ost
”Man opdager som regel musene på deres ekskrementer, som mest af alt ligner kommen, der ligger på gulvet eller bordene. Har man mus, er der to ting at gøre: Man kan sætte fælder eller udrydde dem med gift. De fleste foretrækker nok den første løsning. I så fald skal man købe de gode fælder – ikke de billige af træ, det er dumt at spare de penge”, fortæller Claus Schultz.
Han understreger også, at den med, at musen elsker ost, er en gammel skrøne:
”Det er kun i tegnefilm. Brug rosiner – de holder på fugten, og musene elsker søde sager. Bacon og spegepølse kan også bruges, og sæt så fælderne der hvor musene færdes.”
Mus kan man altså i mange tilfælde selv klare, men når det kommer til rotter, skal man lade professionelle om at udføre arbejdet. Men heldigvis har den hårde vinter gjort sit til at holde bestanden nede.