Rigtig mange boligejere oplever, at udgifterne til både gas, el og fjernvarme er kraftigt stigende i denne tid. Det sætter husholdningsbudgettet under pres, og derfor får du her de bedste sparetips, så du både kan holde varmen og samtidig skære ned på energiudgifterne.
Der er på mange måder udsigt til en streng vinter. Vejret er ingen herre over, og forhåbentlig viser vinteren i år sig fra den milde side. For rundt i rigtig mange familier, bliver der angiveligt skruet ekstra ned for varmen i år.
Krigen i Ukraine har medført stor usikkerhed om energiforsyningerne i Europa, og det indebærer, at priserne på både el, fjernvarme og navnlig naturgas er steget kraftigt. Det mærkes rundt i stuerne, hvor temperaturen er skruet ned, og hvor de tykke strømper og sweatre i stedet må findes frem i forsøget på at holde energiudgifterne nede.
Men der findes små fif til, hvordan du med mindre justeringer kan skære toppen af energiregningen.
Læs med her, hvor Boligsiden har samlet de bedste sparetips fra Spar Energi, så du kan ændre dine energivaner og forhåbentlig hente en mærkbar besparelse.
Gør boligen klar til vinter
Selv med mindre tiltag kan du gøre en forskel og sikre, at så meget af den dyrebare varme som muligt, bliver indendørs i din bolig.
For du lægger måske ikke selv mærke til, at din bolig kan være utæt visse steder, men der kan være store besparelser at hente, hvis du får lukket selv små sprækker, hvor varmen kan sive ud.
Tippet gælder, uanset om du bor i hus eller lejlighed, og hos Spar Energi kan du se en tjekliste til, hvad du skal lægge mærke til for at finde eventuelle utætheder.
Find den fulde guide her hos Spar Energi.
Tjek radiatorerne
Hvordan står dine møbler placeret derhjemme? Og står de egentlig i vejen for, at varmen kan strømme ud så godt som muligt i rummet?
Har du for eksempel placeret sofaen lige foran radiatoren, betyder det, at radiatoren ikke fungerer optimalt, og derved risikerer du nemt at skrue højere op for varmen end højest nødvendigt.
Så tænk over, hvordan du bedst sikrer en god varmegennemstrømning i hvert enkelt rum.
Få de gode råd til, hvordan du sikrer den optimale udnyttelse af dine radiatorer her hos Spar Energi.
Holder dine vinduer og døre tæt?
For dig, der er husejer, er det også yderst relevant at sikre, at dine vinduer og døre ikke er utætte og dermed lader varmen suse ud igennem sprækkerne.
For hvis det er tilfældet, er det værd at overveje, om det er ved at være tid til en udskiftning eller renovering.
Find hjælp til at tjekke vinduer og døre her, så du kan finde frem til svaret på ovenstående spørgsmål. Du finder en guide her.
Er dit hus klædt ordentligt på til vinter?
En anden væsentlig overvejelse for husejerne er selvfølgelig, om isoleringen er god nok.
Et velisoleret hjem holder væsentlig bedre på varmen, og udover at holde dig varm igennem vinteren, betyder en optimal isolering også, at du formentlig kan spare lidt på dine varmeudgifter.
Som med alle de andre spareråd finder du en guide til, hvordan du tjekker isoleringen i både loft, gulv, tag og rør her hos Spar Energi.
LÆS OGSÅ: Fra A til Z: Guide til energirenovering af dit hus
Tjek dit varmeanlæg
Endelig kan der også være en energioptimering at hente, hvis du laver små justeringer i dit varmeanlæg. Det handler blandt andet om at få tjekket, at alle dele af anlægget fungerer, som det skal, at der er vand på anlægget og så videre.
LÆS OGSÅ: Få lys og varme uden store regninger i vinterhalvåret
De generelle råd
Foruden de allerede nævnte tips, gælder der også en række generelle råd, som du kan tage med i dine overvejelser i forsøget på at spare på dit forbrug. Det gælder for eksempel:
- Tag kortere bade – især de varme
- Har du gardiner, så træk dem for om aftenen. De hjælper med at holde på varmen. Og omvendt kan du trække dem fra igen om morgenen, så lyset og varmen kan komme ind i boligen.
- Sænk temperaturen i dit hjem. Men husk samtidig, at der ikke må blive for koldt (under 17-18 grader). For så du risikerer du omvendt skimmelsvamp og andre skader på boligen.
- Indstil temperaturen ens i alle rum
- Hvis du har halogenpærer i dine lamper, kan de med fordel skiftes ud til LED. Dermed kan du spare en stor del af lampens strømforbrug.
- Vask når strømprisen er lav og drop eventuelt tørretumbleren.
- Hold fast i de daglige, korte udluftninger, så du får frisk luft ind i hjemmet. Det er med til at sikre det gode indeklima. Sluk for radiatoren, mens det står på og hold det til hurtige udluftninger.
- Sluk dine standby-apparater, når de ikke er i brug. For eksempel fjernsyn, playstation og så videre.