Forsker: ”Coronavirus vil påvirke vores følelse af hjem”

Coronavirus vil påvirke vores opfattelse af “hjem”, mener en forsker. Foto: Boligsiden

Ida Wentzel Winther har i mange år forsket i begrebet ’hjemlighed’, og hun mener, at de mange ugers isolation i hjemmet under coronakrisen vil påvirke vores opfattelse af boligen fremover.

En stor del af danskerne har fra den ene dag til den anden oplevet, at skillelinjen mellem arbejde og privatliv er visket bort. Hjemmekontoret er rykket ind i stuen, i køkkenet eller hvor der nu er plads i boligen, ligesom en stor del af danskerne samtidig har fået indrettet hjemmeskole i de private gemakker.

Det er noget andet, end vi er vant til. Og ligesom der allerede nu er tale om, at coronavirus vil få betydning for vores måde at leve på i fremtiden, forudser en forsker, at dette også gælder vores følelse af hjem og vores forhold til vores bolig.

Ida Wentzel Winther, cand.mag, PhD og lektor, er ansat som afdelingsleder på Pædagogisk Antropologi under Aarhus Universitet. Hun skrev for år tilbage sin PhD-afhandling om begrebet ’Hjemlighed’ og har siden under titlen som ’hverdagslivsforsker’ arbejdet videre med sine studier inden for netop dette fænomen.

”Vi har brugt de sidste mange år på at lukke vores bolig af. Det har været vores helle og her, hvor vi kunne trække os tilbage fra et hektisk hverdagsliv for at lade op. Det er sket i en tid, hvor vi har gjort vores hjem flottere og flottere i takt med, at vi faktisk har tilbragt mindre og mindre tid i det, fordi vi bruger mere tid på vores arbejde,” fortæller Ida Wentzel Winther og tilføjer:

”Nu er vi i høj grad sendt tilbage i vores hjem. Og her inden for hjemmets fire vægge ophører skillelinjen mellem arbejde og privatliv, fordi det hele flyder sammen. Men omvendt bliver den fysiske skillelinje mellem ude og hjemme mere tydelig, fordi det, der er derude, er farligt. På den måde bliver hjemmets status som den sikre rede virkelig trukket frem igen,” forklarer hun.

’My home is my castle’

For at billedliggøre situationen sammenligner Ida Wentzel Winther situation med middelalderens fæstninger.

”Nu lukker vi dørene og sørger for, at fjenden, som i dette tilfælde er coronavirus, ikke kommer ind. Det er lidt som at trække sig tilbage til den store borg i middelalderen, hvor man på forskellig vis garderede sig imod alt udefra, der var farligt og uønsket.”

Spørgsmålet er så, hvorvidt de nuværende ændringer vil vare ved, når samfundet igen en dag er oppe i fuldt gear?

I medierne har der allerede været tale om, at måden vi eksempelvis hilser på hinanden vil ændre sig. Måske er håndtrykket på vej ud? Ligeledes kan hjemmearbejdspladsen vise sig at blive en mere permanent ordning hos flere lønmodtagere.

Og på samme vis, mener Ida Wentzel Winther også, at vores opfattelse af vores bolig kan ændre sig.

”Det er jo en ny situation for alle, og vi ved ikke, hvad der vil ske. Men når vi gennemgår noget så skelsættende, som de seneste uger må siges at være, kan jeg ikke tro andet, end at det vil sætte sig i os på en eller anden måde,” forklarer hun og tilføjer:

”For det første tror jeg, at vi vil være meget forsigtige, når vi igen åbner op. Vi er på ganske kort tid gået fra, at vores hjem har været lidt af en selvfølge, til at det nu er blevet meget centralt for vores hverdag. Vi er gået fra bevægelsen ’hjem-ud-hjem’ til ’hjem-hjem-hjem’,” forklarer Ida Wentzel Winther og tilføjer:

”Nogle vil juble, når de kan komme tilbage på arbejde og i skole, og for andre kan situationen give et nyt blik på hjemmet og den måde, vi bruger det på. Nogle vil måske begynde at stille spørgsmålstegn ved, om vi fortsat vil tilbringe så mange timer på jobbet, som vi gjorde før? Eller giver det også mening, at være mere hjemme sammen,” lyder det fra Ida Wentzel Winther.