Når det kolde vejr melder sin ankomst, er risikoen for alvorlige fugt- og vandskader i boligen forhøjet. Men disse skader kan forebygges, hvis man handler i tide. Læs her hvordan.
Vintervejret er for alvor trådt ind ad døren i Danmark. Det betyder, at risikoen for fugt- og vandskader i hjemmet er forhøjet. Hvis man ikke er opmærksom på risikoen, kan det i sidste ende koste dyrt og eventuelt nedbringe boligens værdi, hvis man skulle ønske at sælge den. Udover de finansielle omkostninger kan skaderne også føre til skimmelsvamp, der kan udgøre en alvorlig risiko mod beboernes helbred.
”Risikoen for fugt- og vandskader i hjemmet skal tages alvorligt. Mængden af frost, slud, regn og sne i løbet af vintermånederne kan være ødelæggende for ens hjem, og derfor er det vigtigt, at man handler på det hurtigst muligt, hvis risikoen er der. Derfor er det vigtigt, at man tilser og vedligeholder ens hjem i løbet af vinteren og får ordnet småskader så hurtigt som muligt. På den måde er man bedst sikret,” siger Birgit Daetz, kommunikationsdirektør og boligøkonom hos Boligsiden.
Hvad kan man selv gøre?
På trods af risikoen er der heldigvis meget, man selv kan gøre. Der er tre tiltag, som kan reducere risikoen for skader i ens hjem i løbet af vintermånederne.
Hav taget på plads
Sidder alle tagstenene korrekt på taget? Hvis ikke, er det vigtigt at tjekke taget efter løsnede eller revnede tagsten, som enten kan vrikkes på plads eller erstattes. Glemmer man at tjekke taget efter malplacerede tagsten, er der risiko for, at det kolde vintervand kan trænge igennem taget og gøre skade i hjemmet.
Friske vinduesrammer og stærkt træ
Hver gang regnen rammer et vindue, hober det sig op i bunden. Det betyder, at der kan opstå råd i bunden af vindueskarmen, hvilket i værste tilfælde kan føre til skimmelsvamp. Dette kan forhindres ved at slibe vindueskarmsbunden ned og bagefter male eller lakere det. Teknikken kan også bruges på andre træskader i hjemmet for at undgå skimmelsvamp og fugt.
Nye fuger i murstenene
Gamle, revne og ødelagte fuger mellem mursten kan udgøre en skade i hjemme, i og med at vand- og fugtskader kan opstå som følge af disse. For at undgå skaderne skal man skrabe de gamle fuger ud og erstatte dem med nye.
Bonus råd:
Det sidste råd henvender sig primært mod sommerhusejerne. Ejer man et sommerhus uden varme, kan det anbefales at installere en moderne varmepumpe i sommerhuset. En moderne varmepumpe kan holde sommerhuset varmt og tørt i de kolde måneder, og samtidig kan man reducere risikoen for fugt- og vandskader.
Kilde: Gjensidige Forsikring og VS Automatic.