Møl elsker fugt og varme og lægger æggene i madvarer, så deres larver har noget at leve af. Heldigvis er insekterne relativt nemme at få bugt med.
De fleste af os kender det: Langsomt flyvende, grålige insekter på en centimeters størrelse i køkkenet. Så langsomt flyver de, at man er i fare for at få dem i munden og få et ufrivilligt og ulækkert mellemmåltid, hvis man ikke holder den lukket, når møllene er på vingerne.
Møllene kommer nærmest som ud af ingenting; pludselig er de der bare. Som en vanvittig klasker man håndfladerne sammen i den blå køkkenluft for at få ram på de irriterende insekter. Men de kommer naturligvis ikke ud af ingenting.
”Møl trives for eksempel på fabrikker, hvor man laver müsli og mel, og de kommer i visse tilfælde med ned i pakken, og så tager vi dem med hjem fra supermarkedet”, fortæller Claus Schultz, teknisk chef hos Rentokil.
Møl lægger æg i madvarerne
De lægger deres æg i madvarer, så når æggene udvikler sig til larver, har de masser af mad at leve af. Herefter går de i puppestadiet, som varer fra en til tre måneder, alt afhængig af, hvor gunstige forholdene er; jo mere fugt og varme desto bedre. Også i den henseende er køkkenet et ideelt sted. Først derefter bliver de til voksne, flyvende møl.
”Deres historie er, at de kun får vinger, så de kan komme rundt og parre sig. Som voksne lever de kun i en til to uger, og så snart hunmøllet har parret sig, lægger hun 200-400 æg, afhængig af arten”, forklarer Claus Schultz.
Æggene lægger hun direkte i madvarerne – i mel, müsli og så videre – og man kan se sporene fra larverne i madvarerne; det ligner edderkoppespind og er rester fra deres ekskrementer og urin.
Man kan selv løse problemet med møl
”Man kan af og til også se rester efter pupperne i toppen og på siderne indvendigt i køkkenskabene. De sidder gerne i revner og sprækker”, siger Claus Schultz.
Men når ét møl lægger flere hundrede æg, er det indlysende, at møllene hurtigt bliver så talstærke, at de ikke længere blot er irriterende, men bliver et alvorligt problem. Heldigvis kan man ofte selv få bugt med møllene, hvis man tager hånd om dem, inden de bliver et stort problem.
Rengøring er midlet
”Først og fremmest skal man fjerne kilden – altså de madvarer, som æg og larver lever i. Og så kan man nå rigtig langt med grundig rengøring af skabe, opbevaringsbokse og så videre. Desuden er støvsugning og en ordentlig gulvvask en rigtig god idé”, lyder rådet fra Claus Schultz.
”Men hvis den operation ikke er nok, skal man ringe til en skadedyrsbekæmper. Så må vi have lagt spærrebælter med gift ud – det er giftbælter, som bliver lagt ud, så insekterne er nødt til at krydse dem og bliver forgiftede”, slutter Claus Schultz.
Så langt behøver det som nævnt slet ikke at komme. Hvis man løbende holder øje med sine åbne madvarer – gryn, mel, rosiner og så videre – kan man se, om der er spor efter larverne. Og så er det bare om at smide madvarerne ud og få gjort rent. På den måde kan man forebygge, at møllene bliver til et problem.