Vil du overnatte i det fri derhjemme? Her finder du huse med shelters i haven

Foto: Unsplash

I løbet af de seneste år er det blevet et hit blandt danske husejere at få en shelter i haven. Læs her, hvad du skal vide, før du opfører et shelter, og hvor du kan finde en bolig til salg med shelter i haven.

I løbet af de seneste år er interessen for at tilbringe tid i naturen blomstret hos flere og flere danskere – både i dagtimerne og i nattetimerne.

Og når det gælder sidstnævnte, er der især mange, der ynder at overnatte i et shelter ude i det fri.

Således kunne Naturstyrelsen, som forvalter de offentligt tilgængelige shelters i Danmark, tidligere meddele, at der i 2021 var rekordmange danskere, der havde booket en overnatning i et shelter.

Samtidig melder flere forhandlere af udendørsudstyr om, at de sælger flere og flere shelters til privatbrug, hvor shelterne opføres i folks egne haver.

Også på Boligsiden har vi iagttaget, at huse med shelter i haven kan være af stor værdi, når jagten efter drømmeboligen sætter ind.

Og netop derfor giver vi dig her mulighed for selv at undersøge, hvor du kan erhverve dig en bolig med tilhørende shelter, som kan være til stor fornøjelse for både store og små medlemmer af husstanden samt eventuelle overnattende gæster på en sen sommeraften.

Når du søger efter en bolig på Boligsidens søgefunktion, kan du under feltet ’Fritekstsøgning’ indsætte dit eget søgeord, hvorefter søgemaskinen kun finder salgsannoncer, der indeholder netop dét søgeord.

Listen indeholder villaer og rækkehuse til salg, hvor der i mæglernes beskrivelse i salgsannoncen fremgår ordet ‘shelter’ .

FAKTA: Husk byggetilladelsen, hvis du vil have et shelter i haven

Har du i forvejen en bolig, hvor du overvejer at få et shelter, eller ønsker du at opføre et shelter ved dit kommende hjem, skal du være opmærksom på, at det kræver en byggetilladelse at få shelters i private haver.

Altså er der et lovkrav om at søge om en byggetilladelse, hvilket står i bygningsreglementet. Her fremgår det, at din bopælskommune kan kræve projektmateriale og anden form for dokumentation på det shelter, du agter at opføre – eller har opført – eksempelvis omhandlende størrelsesforhold eller afstand til andet byggeri for at kunne udstede en byggetilladelse.

Der gælder andre regler for shelters, end der gør for garager, skure eller drivhuse, fordi shelters benyttes til overnatning og ophold.

Årsagen til det er, at myndighederne skal have kendskab til, hvor der sker overnatning – både i naturen og i private hjem – for bedre at kunne agere i tilfælde af naturkatastrofer eller brand mv.

Får du ikke en byggetilladelse, kan myndighederne kræve, at shelteret skal rives ned igen.

I sommeren 2021 fjernede Folketinget kravet om, at byggetilladelsen skulle indebære oplysninger om brand- og konstruktionsklasser.

Dermed sparer man at få en rådgiver ind over byggetilladelsen, hvilket gør det både billigere og nemmere at opføre et shelter. I dag koster byggetilladelsen omkring 1.000 kroner, som dog varierer fra kommune til kommune.

Find mere om