Antallet af seniorer i Danmark vokser, og flere og flere af dem ønsker at bo sammen med andre. Det ses i efterspørgslen på en bolig i seniorbofællesskaber. Har du mod på at starte dit eget fællesskab, får du her en række gode råd, som du med fordel kan tage med dig i processen.
Forestil dig, at du befinder dig midt i livet. Børnene er ved at flyve fra reden eller planlægger at lette inden for de nærmeste år. Du ser ind i en fremtid, hvor du stadig har flere år tilbage på arbejdsmarkedet, men hvor pensionstilværelsen samtidig ikke ligger så langt ude i fremtiden.
Og hvad skal der så ske i dit liv? Hvordan vil du gerne vågne op den dag, du ikke længere skal stå op for at gå på arbejde?
Måske er det eneste, du ved, at du gerne vil tilbringe din seniortilværelse sammen med andre. Og du er ikke den eneste. For i takt med, at vi i gennemsnit levere længere, er der en større del af danskerne, der ønsker at bo sammen med andre ligesindede. Og det lægger pres på ventelisterne til boliger i landets seniorbofællesskaber. Og derfor er det allerede nu værd at overveje, hvordan din boligplan for de kommende år skal se ud.
Det eftertragtede fællesskab
Sidste år stod Realdania bag en analyse af seniorer i bofællesskaber, og de seneste tal viste på det tidspunkt, at cirka 80.000 seniorer overvejede at flytte i et seniorbofællesskab inden for fem år. Men samtidig er der kun cirka 7.000 boliger til rådighed.
Og selvom der i øjeblikket er gang i flere byggerier, er det ikke nok til at imødekomme den voldsomme interesse. Så forestiller du dig et liv omgivet af andre seniorer, er det måske nu, du skal til at lægge de indledende brikker i din fremtidige boligplan.
”Bofællesskaberne for seniorer bliver stadig mere populære, og det er ikke uden grund. I en tid, hvor flere ældre er præget af ensomhed, giver det rigtig god mening at bo i tæt relation med andre ligesindede, så man kan hjælpe hinanden med såvel det praktiske som en simpel snak henover kaffen,” siger Birgit Daetz, der er kommunikationsdirektør hos Boligsiden.
Giver indhold i tilværelsen
Boligsiden har talt med Max Pedersen, der har forsket i seniorbofællesskaberne igennem flere år, og som er ansat i et Ph.d-stipendiat ved instituttet Bygningskunst og Design på Det Kongelige Danske Kunstakademis Skoler for Arkitektur, Design og Konservering.
Han bekræfter tendensen med den stigende efterspørgsel, og ifølge ham er der flere fordele ved seniorbofællesskabet.
”I takt med at folk bliver ældre, dukker der også nye problemstillinger op som for eksempel en bekymring for at blive ensom eller at leve i social isolation. Og den problemstilling adresserer bofællesskaberne meget fint,” siger han og tilføjer:
”Samtidig har bofællesskaberne den positive egenskab, at de tilbyder noget indhold i seniortilværelsen samt et praktisk fællesskab. Der er altid nogen i nærheden, som kan hjælpe med et lift ind til byen, en der ved, hvordan man får løst et problem med computeren og så videre.”
Start fællesskabet selv
Lyder det som en boform, du også kunne tænke dig, men er du ikke skrevet på ventelisten til et af de igangværende byggerier, er der ingen grund til at opgive håbet. For ligesom de første bofællesskaber i sin tid blev oprettet af private borgere, er der stadig mulighed for at skabe dit eget bofællesskab.
”Det var jo den vej, man gik til at begynde med. Det er historisk set ikke private firmaer eller lignende, der har opfundet konceptet. Det startede tværtimod med, at beboerne selv gik sammen, og så endte langt de fleste fællesskaber som andelsboliger,” siger Max Pedersen og tilføjer:
”Det store problem er, at det bliver vanskeligere at komme i gang, fordi der i høj grad mangler en rådgivningsinstans. Der er ingen steder, hvor folk kan få den samlede rådgivning til såvel de økonomiske, arkitektoniske og byggemæssige overvejelser som information om, hvordan man socialt indgår i – og skaber selve gruppedannelsen.”
Det første skridt er imidlertid også, at du gør dig de vigtigste overvejelser. For at komme i gang kan du følge disse råd:
- Find den rette bolig
Først og fremmest handler det om at finde de personer, som du kan danne det nye fællesskab med. Måske kender du selv nogle oplagte kandidater, eller måske kan en annonce i lokalavisen eller på sociale medier hjælpe.
På Boligsiden finder I efterfølgende nogle villaer, som enten allerede kan fungere som et bofællesskab, eller som i hvert fald har potentiale til at blive det med hjælp fra en kærlig hånd.
Se et udpluk af de aktuelle boliger til salg her.
- Er du klar til fællesskabet?
Der er også visse overvejelser, du selv skal gøre dig, inden du beslutter dig for at sætte sin bolig til salg og flytte i bofællesskab.
”Det kræver, at du er indstillet på at have et relativt nært forhold til dine naboer, og at du har lyst til at indgå i og deltage i de sociale aktiviteter, der er i et bofællesskab. Hvis du er typen, der helst bare vil passe sig selv, skal du ikke flytte ind i et bofællesskab. Omvendt er det jo ikke sådan, at I sidder lårene af hinanden, fordi I bor i et bofællesskab. Der er også plads til et privatliv,” siger Max Pedersen og tilføjer:
”Derudover kræver det, at du kan organisere dig, og at du ikke er alt for nærtagende i forhold til forskelligheder. For der vil alt andet lige være mennesker, der er og tænker anderledes end dig selv, og derfor vil der også opstå konflikter. Det skal du kunne forholde dig til.”
- De praktiske overvejelser
Samtidig er der selvfølgelig også alle de praktiske gøremål, der skal håndteres.
”I forhold til selve det at etablere et bofællesskab kræver det, at der er et par ildsjæle, der er villige til at lægge et par års arbejde i projektet. Det kræver, at I kan samle en gruppe af mennesker, der har lyst til at deltage, og at I relativt hurtigt får opstillet nogle mål for, hvad det er, I vil, og hvilken ejerform, det skal være. Og så kræver det, at I har forstand på boligprojekter,” forklarer Max Pedersen og tilføjer, at man også skal begynde i god tid:
”Fra I får ideen, og til I flytter ind, går der typisk fem år. Så det nytter ikke noget, at I begynder på projektet, når I er klar til at flytte.”