Nye tal fra Boligsiden viser, at flere af de boligejere, der har deres bolig til salg, også lykkes med at få den solgt. Det fremgår af den såkaldte salgsprocent, som har været stigende i de seneste måneder.
Efter et efterår og en vinter, hvor boligsælgerne har skullet væbne sig med større tålmodighed for at komme i mål med deres boligsalg, lader det nu til, at tingene er ved at normalisere sig.
Nye tal fra Boligsiden viser nemlig, at den såkaldte salgsprocent har været stigende igennem de seneste måneder, efter den tog et kraftigt dyk i andet halvår 2022.
Salgsprocenten angiver, hvor stor en del af de boliger, der bliver fjernet fra boligmarkedet, som reelt bliver solgt. Jo højere salgsprocent, jo flere boliger bliver solgt og undgår dermed at skulle fjernes fra boligmarkedet uden en underskrevet købsaftale.
I maj måned lå salgsprocenten for villaer og rækkehuse på 74 procent, efter den i oktober 2022 nåede laveste niveau i de senere år med 61 procent.
”Under normale omstændigheder ser vi en mindre nedgang i salgsprocenten for huse i løbet af efteråret og vinteren. Men det fald, vi så sidste år, var kraftigere, end hvad vi typisk tidligere har set. Men nu er udviklingen vendt, og særligt fra februar og frem er der kommet gang i efterspørgslen på huse igen,” siger Birgit Daetz, der er boligøkonom og kommunikationsdirektør hos Boligsiden og tilføjer:
”Vi hører fra ejendomsmæglerne, at rigtig mange af de huse, der sættes til salg, også bliver solgt relativt hurtigt, og derfor ser vi også en salgsprocent på 74 i maj, som er det niveau, der var kendetegnende for tiden inden corona.”
Prøv Boligsidens Låneberegner.
Gælder på hele boligmarkedet
Den stigende tendens er samtidig gældende for både lejligheder og sommerhuse.
Kigger vi i første omgang på lejlighederne, lå salgsprocenten i maj på 77 procent. Det er næsten 20 procentpoint mere end de 58 procent, som salgsprocenten for ejerlejligheder nåede ned på i november 2022, hvor den var lavest i den undersøgte periode tilbage til maj 2017.
”Vi ser en kraftig stigning i salgsprocenten for lejligheder, hvilket pudsigt nok hænger sammen med, at der ikke er så mange, der sætter lejligheden til salg. De seneste udbudstal viste en stagnering i udbuddet af lejligheder ved indgangen til juni, hvor udbuddet ellers plejer at være stigende. Men samtidig er køberne klar, og de må slå til i det begrænsede udvalg, hvilket har presset salgsprocenten op,” forklarer Birgit Daetz.
Sommerhusene følger trop i udviklingen og lander på en salgsprocent på 83 i maj, hvilket er på niveau med foråret sidste år og lidt højere end det typiske niveau inden coronaperioden.
Den stigende salgsprocent vidner om, at hjulene på boligmarkedet igen kører i normalt tempo.
”Salgsprocenten er en vigtig målestok for situationen på boligmarkedet, og det er positivt, at den stiger. For når man sætter sin bolig til salg, er det for langt de fleste med et ønske om, at salget bliver realiseret og gerne inden for kort tid. I den nuværende situation betyder det, at mange sælgere kan sige endeligt farvel til det hjem, de har besluttet sig for at skille sig af med, for i stedet komme videre med deres boligplaner,” siger Birgit Daetz.
Graferne viser udviklingen i salgsprocenten for boligtyperne villaer/rækkehuse, ejerlejligheder og sommerhuse i perioden maj 2017-maj 2023. Salgsprocenten angiver, hvor stor den andel af de boliger, der er fjernet fra markedet, som er solgt. Kilde: Boligsiden.