Boliger sælges hurtigere, og sælgerne giver mindre nedslag i pris. Det har været tendensen for udviklingen på boligmarkedet i de seneste måneder, viser de nye maj-tal fra Boligsidens Markedsindeks
Efter et mørkt efterår og vinter har optimismen igen indfundet sig på boligmarkedet. Det skaber øget efterspørgsel på boliger og dermed også flere forhandlinger mellem boligkøber og boligsælger.
Nogle af de redskaber, der bliver brugt i forhandlingen, er det nedslag, der gives i pris, og den tid, som boligen sælges på. Og inden for begge områder sker der netop nu en udvikling.
Kigger vi først på de gennemsnitlige salgstider, er der sket et fald for alle boligtyper.
Efter at have ligget på et rekordlavt niveau under corona, begyndte det i andet halvår 2022 at gå langsommere med at sælge en bolig, uanset om der var tale om et hus, en lejlighed eller et sommerhus.
Men for huse og lejligheder er der sket et fald i salgstiden fra februar og marts og frem til maj, imens salgstiden for sommerhuse netop er faldet i maj måned.
”Det er ikke store fald i salgstiden, som vi ser for boligtyperne. Der er derimod tale om to-tre uger for lejligheder og sommerhuse, imens salgstiden for huse er faldet med en uge siden marts,” siger Birgit Daetz, der er boligøkonom og kommunikationsdirektør hos Boligsiden, og tilføjer:
”En del af forklaringen skal selvfølgelig findes i den sædvanlige sæsonudvikling, da hastigheden generelt sættes op på boligmarkedet i foråret, men samtidig vidner udviklingen også om en større efterspørgsel på boliger, og som en afledt konsekvens deraf er der også flere forhandlinger mellem køber og sælger.”
Sælgerne giver ikke ved dørene
Det leder os frem til det næste nøgletal, nemlig det gennemsnitlige nedslag i pris.
For når efterspørgslen stiger, og der dermed kommer flere interesserede køber til fremvisning af en bolig, kan sælgerne også bedre tillade sig at give mindre i rabat på udbudsprisen.
Det er netop den tendens, som de seneste maj-tal fra Boligsidens Markedsindeks bekræfter. For heraf fremgår det, at nedslaget i pris er faldet for alle tre boligtyper de sidste fem måneder.
”Det hænger selvfølgelig sammen med den generelle udvikling, som vi har set på boligmarkedet det sidste halve år. Først begyndte salgspriserne at stabilisere sig omkring årsskiftet, og sidenhen har vi set prisstigninger de sidste tre måneder. Det er en udvikling, der er båret frem af den øgede optimisme omkring boligmarkedet og dermed også en øget efterspørgsel. Derfor vil der også blive mindre plads til nedslag i pris i forhandlingen mellem køber og sælger,” forklarer Birgit Daetz.
For alle boligtyper gælder det også, at udbuddet er lavt set i et historisk perspektiv, og det er endnu en væsentlig forklaring bag udviklingen.
”Køberne har ikke uanede mængder af muligheder at vælge imellem, og derfor gælder det for mange fortsat om at slå til, når den rigtige bolig viser sig – også selvom der ikke er et nedslag at komme efter. Og derfor begynder salgstiderne også at falde,” tilføjer Birgit Daetz.