Der blev solgt flere boliger i andet kvartal af 2024 end i samme periode for to år siden, hvor boligmarkedet fortsat var brandvarmt efter corona. Ny opgørelse fra Boligsiden viser, at der også blev solgt flere dyre end billige boliger i perioden.
Boligsalget for andet kvartal i år udmærkede sig blandt andet ved at overgå niveauet fra samme periode i 2022, hvilket var tilfældet for både huse, ejerlejligheder og sommerhuse.
Det fremgår af nye handelstal fra Boligsiden.
Samtidig viser den seneste prisudvikling på boligmarkedet også, at de landsdækkende salgspriser for samtlige af førnævnte boligtyper også er tilbage på niveau med sommeren 2022, og således er de seneste års prisfald nu så godt som indhentet.
Flere ting peger altså i retningen af, at boligmarkedet er tilbage på et niveau, der minder om tiden, før faktorer som høj inflation, energikrise og rentestigninger fik markedet til at gå ned, som vi særligt så det i andet halvår af 2022.
Men faktisk så udmærker boligsalget i andet kvartal i år sig desuden ved, at der bliver solgt flere dyre boliger end tidligere.
Det viser en ny opgørelse fra Boligsiden, hvor boligsalget for andet kvartal i år fordeles ud på prisklasser og sammenholdes med tilsvarende tal for 2022.
Ser man eksempelvis på fordelingen af hussalget, så udgjorde huse i prisklassen fra seks millioner og over seks procent ud af det samlede hussalg i andet kvartal 2022, mens det steg til syv procent i andet kvartal 2024.
Omvendt er andelen af huse, som var solgt til prisklassen fra en million kroner og under, faldet fra 17 procent i andet kvartal 2022 til 16 procent i andet kvartal 2024.
”Det overrasker, at der sælges lidt flere dyre boliger i dag, end der gjorde for to år siden, hvor landsgennemsnittet for boligpriserne faktisk var omkring samme niveau, som de er i dag. Især fordi det hovedsageligt er blandt de dyre boliger, at boligskatterne er steget fra i år i forbindelse med de nye boligskatteændringer,” siger Birgit Daetz, boligøkonom og kommunikationsdirektør hos Boligsiden.
”Men det bidrager til det helhedsindtryk, vi har fået i løbet af den seneste tid, nemlig at stigende boligskatter synes at have mindre negativ effekt på boligmarkedet udvikling i forhold til, hvad mange havde forventet.”
”Forklaringen er blandt andet, at der overordnet set er en optimisme omkring boligmarkedet lige nu, som er præget af lovende fremtidsprognoser, rentenedsættelser og det faktum, at mange danskere har en god økonomi, hvor mange faktisk også er økonomisk rustet til at kunne betale de nye satser for boligskatterne, også selv om de er blevet højere. Tilbage i andet kvartal 2022 var der flere usikkerheder forbundet med den økonomiske fremtid, og derfor var der måske også færre, der ønskede at købe en dyr bolig.”
Lignende tendens for ejerlejligheder og sommerhuse
Også for ejerlejlighederne og sommerhusene er den overordnede tendens, at andelen af solgte boliger i de billigere prisklasser er blevet mindre, mens de dyrere prisklasser er blevet større.
For eksempel lød andelen af solgte ejerlejligheder i prisklassen fra seks millioner kroner og over på 10 procent i andet kvartal 2022, mens den var på 11 procent i samme periode i år.
Omvendt er andelen af solgte ejerlejligheder i prisklassen fra en til to millioner kroner faldet med tre procentpoint fra andet kvartal 2022 til andet kvartal i år.
For sommerhusene er andelen af solgte i prisklasserne fem til seks millioner kroner samt seks millioner kroner og opefter uændret fra andet kvartal 2022 til andet kvartal 2024.
Anderledes ser det ud for eksempelvis prisklassen fire til fem millioner kroner, som er steget med et procentpoint i perioden.
For prisklassen en million kroner og under er andelen af solgte sommerhuse faldet med fem procentpoint fra andet kvartal 2022 til andet kvartal 2024.