Sådan gik det for lejlighedsmarkedet i 2022

Foto: Boligsiden

I løbet af 2022 har boligmarkedet forandret sig betydeligt sammenlignet med de seneste år. Læs, hvordan det gik for lejlighedsmarkedet her, hvor Boligsiden gør status på året, der gik.

I årevis er det kun gået en vej på boligmarkedet: Op.

Men i løbet af 2022 er den nærmest trofaste opadgående kurve vendt som følge af de samfundsøkonomiske udfordringer, der blev en realitet i kølvandet på Ruslands invasion af Ukraine.

Den økonomiske uro har især sat sit præg på markedet for ejerlejligheder – blandt andet i form af kraftige prisfald.

Det tegnede ellers godt i starten af året, hvor lejlighedspriserne fortsatte med at stige, indtil de nåede sit hidtidige højdepunkt i maj måned med en kvadratmeterpris på 35.814 kroner.

Siden da begyndte salgspriserne at falde, og senest blev november den sjette måned i træk med prisfald, hvor kvadratmeterprisen på ejerlejligheder landede på 32.765 kroner.

Således er lejlighedspriserne faldet med 8,4 procent fra maj til november. Til sammenligning faldt huspriserne første gang i juni måned, og fra da og frem til november er huspriserne faldet med 6,8 procent.

”Under corona steg lejlighedspriserne markant, hvilket fortsatte ind i de første måneder af 2022. Det hænger også sammen med, at lejlighedsmarkedet især er tilstedeværende i landets store byer, hvor prislejet generelt set er højere, end de er andre steder i landet,” siger Birgit Daetz, boligøkonom og kommunikationsdirektør hos Boligsiden.

”Altså har flere boligkøbere i forvejen haft et presset budget for at kunne finansiere en lejlighed i eksempelvis København. Og det budget er blevet endnu mere presset i 2022 på grund af de rentestigninger og øgede leveomkostninger. Det er faktorer, der sætter sig i markedet i form af lavere handelsaktivitet og prisfald. Med det sagt, så er lejlighedspriserne i november fortsat over niveau i forhold til samme måned i 2019 og 2020 med henholdsvis 13 og fem procent. Har man købt en ejerlejlighed før prisstigningerne under corona, står man endnu ikke over for afgørende værditab i boligen, hvilket også er vigtigt at huske,” fortsætter hun.

Grafen viser, hvordan den gennemsnitlige kvadratmeterpris for ejerlejligheder i landet har udviklet sig måned for måned i 2022. Kilde: Boligsiden

Nedslag er mere end fordoblet

Siden februar er størrelsen på prisnedslag steget, hvor den dengang lå på 664 kroner per kvadratmeter.

I november landede det gennemsnitlige prisnedslag for lejligheder på 1.628 kroner per kvadratmeter, og således er nedslaget på lejligheder steget med 145 procent på ni måneder.

Grafen viser udviklingen i størrelsen af det gennemsnitlige nedslag i pris, som ofte gives i forbindelse med en hushandel. Kilde: Boligsiden.

Flere lejligheder til salg

Spoler vi tiden lidt tilbage, var der under coronaårene et beskedent udvalg af lejligheder til salg. Og dem, der kom til salg, blev oftest solgt hurtigt, hvilket bidrog til, at udbuddet af lejligheder forblev lavt.

Omvendt steg udbuddet mærkbart næsten hver måned i 2022, sådan at det gik fra at være 5.453 lejligheder til salg primo januar i år til at være 8.509 på markedet primo december – en stigning på 56 procent.

”I løbet af i år er der kommet flere varer på hylderne hos landets mæglerbutikker. Nu har køberne mere at vælge imellem, og de har samtidig bedre mulighed for at tænke sig godt om, før de underskriver en købsaftale, i forhold til under corona, hvor man kunne være nødt til at være hurtig på aftrækkeren for at kunne realisere et lejlighedskøb,” siger Birgit Daetz.

Grafen viser, hvordan udbuddet af ejerlejligheder har udviklet sig i det seneste år. Kilde: Boligsiden

Færre lejlighedshandler i år

Imens der kom flere lejligheder til salg, blev der samtidig solgt færre lejligheder.

Således blev der ved årets indgang solgt 1.646 lejligheder i januar, mens der i november blev solgt 847 lejligheder. Dermed er lejlighedssalget dalet med 49 procent i perioden.

”Vi har været vidne til en stor nedgang i boligsalget i 2022, hvilket gælder for alle boligtyper. Månedsresultatet for lejlighedssalget i november i år er ikke set lignende for måneden siden 2011, så der er tale om usædvanligt få handler,” siger Birgit Daetz og tilføjer:

”Vi kan se, at tilstrømningen af nye boliger til salg er nogenlunde stabil og minder om tidligere år. Men når der ikke bliver solgt særlig meget, så stiger udbuddet. Og et stigende udbud betyder, at sælgerne skal kæmpe mere om købernes opmærksomhed, hvilket blandt andet kan hjælpes på vej ved at sætte priserne ned. På den måde hænger de forskellige faktorer sammen. Det bliver spændende at se, hvordan markedet udvikler sig i løbet af 2023.”

Grafen viser, hvor mange lejligheder der er blevet solgt måned for måned i det seneste år. Kilde: Boligsiden
Find mere om