Salgsprocent: Så mange lykkes med at få boligen solgt

Foto: Pixabay

En ny opgørelse fra Boligsiden viser, at flere boligsælgere har succes med at få boligen solgt sammenlignet med starten af året, hvor salgsprocenten tog et dyk.

I løbet af årets fem måneder var der flere sælgere, som fjernede til-salg-skiltet fra den bolig, de har haft til salg, fordi det er lykkedes dem at få boligen solgt og ikke af anden årsag.

Den såkaldte salgsprocent er nemlig steget siden årets start, viser en ny opgørelse fra Boligsiden.

Salgsprocenten er et tal for, hvor mange af de boliger, der bliver fjernet fra boligmarkedet, som reelt er blevet solgt, og som derved ikke er blevet taget af markedet af andre grunde.

I januar lå den landsdækkende salgsprocent for villaer og rækkehuse eksempelvis på 69 procent, mens den i maj var steget til 75,1 procent – altså en stigning på 6,1 procentpoint.

Og der tegner sig et billede af, at salgsprocenten generelt set tog et dyk i årets første måned sammenlignet med eksempelvis den foregående december måned.

Fra december 2023 til januar 2024 dalede salgsprocenten for villaer og rækkehuse således med 2,6 procentpoint.

Og den nedgang kan hænge sammen med overgangen til de nye boligskatter, som netop trådte i kraft i januar 2024, forklarer Birgit Daetz, som er boligøkonom og kommunikationsdirektør hos Boligsiden.

”Over hele linjen kan vi se, at salgsprocenten tog et dyk fra december sidste år til januar i år. Og det flugter fint med de øvrige nøgletal for boligmarkedets udvikling, som vi har set i samme periode. Dels var der især i de steder i landet, hvor boligskatterne nu er steget, mere gang i boligsalget i december 2023, end vi normalt ser i december måned, fordi mange ville sikre sig den såkaldte skatterabat. Blandt andet af den grund var der færre realiserede handler i januar, efter de nye regler trådte i kraft, eftersom nye boligkøbere fra da af skulle betale den nye sats for boligskatten,” siger hun.

Hun fortsætter:

”Derudover har mange nok også haft brug for at se, hvordan markedet i øvrigt ville reagere oven på de nye ændringer i boligskatten, uanset om de har haft et ønske om at sælge eller købe bolig i et område, hvor boligskatterne nu er steget eller ej, hvilket kan bidrage til at forklare dykket i salgsprocenten. Samtidig er januar typisk heller ikke blandt de måneder, hvor flest har held med at få boligen solgt – boligskatteændringer eller ej – og det har naturligvis også betydning.”

”Vi kan jo så samtidig se, at salgsprocenten sidenhen er steget mærkbart, så dykket i salgsprocenten var ganske kortvarigt. I maj i år lå den landsdækkende salgsprocent for villaer og rækkehuse desuden også 1,2 procentpoint over salgsprocenten for maj i 2019, som er den seneste tid før corona, hvilket vidner om, at ganske mange hussælgere har succes med at få boligen solgt for tiden.”

Samme tendens for lejligheder og sommerhuse

Også for ejerlejligheder og sommerhuse tegner der sig et billede af, at salgsprocenten har rejst sig efter dykket tilbage i januar måned.

For ejerlejlighederne lød den landsdækkende salgsprocent på 76 procent i maj, som er 11,7 procentpoint mere end i januar.

Og for sommerhusene lå salgsprocenten på 80,8 procent i maj, hvilket er 13,2 procentpoint mere sammenlignet med januar måned.

For begge boligtyper gælder det også, at salgsprocenten i december 2023 var højere end i januar 2024.

Dog er det kun for sommerhusene, at salgsprocenten for maj i år ligger over salgsprocenten fra maj 2019 før corona med 2,3 procentpo, mens salgsprocenten for ejerlejligheder ligger 1,4 procent under.

Find mere om