Uligheden på boligmarkedet vokser

Tvangsauktioner

Foto: Boligsiden.

Nye udregninger fra Boligsiden viser, at uligheden på boligmarkedet er vokset de seneste 30 år, men også fra sidste år til første kvartal i år er der sket en ændring.

Det går godt med salget af boliger over hele landet. Det har vi slået fast i Boligsidens spalter masser af gange det seneste år, hvor corona-situationen har fået flere danskere til at købe ny bolig.

Men det massive opsving i antallet af handler og de stigende priser, får også uligheden på boligmarkedet til at stige. Det viser nye udregninger fra Boligsiden, der har lavet et såkaldt Gini-indeks for solgte villaer i Danmark.

Her viser tallene, at værdien af de 10 procent dyreste handlede boliger i Danmark i første kvartal af 2021 udgjorde 31,8 procent af det samlede beløb, der blev handlet boliger for i den periode. Det er 7,9 procentpoint mere end for 30 år siden, og det er 1,2 procentpoint mere end sidste år.

”På trods af at vi hører om, at der er mange, der i disse år vælger de billigste boligområder i Danmark til for at få mere for pengene og mere plads til familien, så er uligheden på boligmarkedet stigende. Den udvikling har været i gang længe, og den er blevet styrket i coronatiden, hvor huspriserne er steget mere end 15 procent,” siger Birgit Daetz, der er kommunikationsdirektør hos Boligsiden og fortsætter:

”Vi taler ellers jævnligt om, at det går godt på boligmarkedet i hele landet, fordi vi også har set et prisløft i de billigste områder. Men der er stadig udfordringer. For vi har et delt marked, hvor priserne i hovedstaden er vækstet i et betydeligt højere tempo end i resten af landet, og det giver nogle udviklingskurver, der ikke følges ad.”

Drømmeboligen er billig for nogle

Den voksende ulighed vil naturligt nok være en nedslående besked for de boligejere, der har købt de 10 procent billigste boliger i Danmark og som kun udgør samlet godt én procent af den samlede værdi af de handlede boliger.

Omvendt er disse nye udregninger også blot en teknisk metode, der ikke tager højde for, at drømmeboligen for nogle købere er det lille hus i Tønder, den forladte rønne på Lolland eller håndværkertilbuddet i Lemvig.

”Som iagttagere af boligmarkedet skal vi huske os selv på, at det ikke bare er pris, men også smag, der er forskellig. Vi gør i hvert fald os selv en tjeneste, hvis vi indimellem træder et skridt tilbage og sætter os i købernes sted. For vi skal huske, at drømmeboligen ikke ser ens for alle købere. Heldigvis,” siger Birgit Daetz.

Sådan gjorde vi:

Vi har udregnet Boligsidens Gini-indeks på baggrund af udviklingen på boligmarkedet i perioderne 1992, 2020 og første kvartal 2021. Vi har taget samtlige handler i de tre perioder og udregnet, hvordan markedets værdi er delt. Gini-indekset strækker sig fra 0 til 1, hvor 1 er fuldstændig lighed (den sorte akse). Altså jo mere buet aksen er, jo mere ulighed er der. Udregningerne giver følgende Gini-indeks:

Udvikling i ulighed målt på Boligsidens Gini-indeks:

1992: Her udgjorde de 10 % dyreste boliger 23,9 % af den samlede værdi

2020: Her udgjorde de 10 % dyreste boliger 30,6 % af den samlede værdi

2021K1: Her udgjorde de 10 % dyreste boliger 31,8 % af den samlede værdi

Find mere om