4 ud 10 betaler prisen eller mere for studielejligheden

Foto: Boligsiden

Lejlighederne i København bliver ofte solgt til prisen eller over. Aarhus, Aalborg og Odense følger trop, viser nyeste opgørelse fra Boligsiden.dk

De fleste af os forventer at kunne prutte om prisen, når vi handler bolig. Ser vi en udbudspris, regner vi ikke med, at det er den, vi skal betale. Men sådan er virkeligheden, når der handles lejligheder i storbyerne.

”I København er det i dag 4 ud af 10, der betaler prisen eller mere, når de køber lejlighed. Til sammenligning var det i 2009 kun 1 ud af 6. Det er værd at have in mente som køber, så man ikke forringer sine egne muligheder for at få lejligheden ved at byde langt under udbudsprisen”, siger Birgit Daetz, der er kommunikationsdirektør for Boligsiden.dk

Samtidig er nedslagene blevet mindre, og får du rabat på Københavnerlejligheden, beløber det sig ikke til mere end 50.000 kr. i gennemsnit.

Tårnby er en hård nyser

Tårnby på Amager er blandt de kommuner i landet, hvor færrest lejligheder sælges med nedslag. Her er der flere købere, der betaler prisen eller mere, end der er købere, der får nedslag. Og de nedslag, der så bliver givet, holder sig under 23.000 kr. i gennemsnit. Der er med andre ord ikke meget at prutte om i Tårnby.

Studiebyerne strammer skruen

Men det er ikke bare i Hovedstaden at mange må punge ud med udbudsprisen eller ligefrem lægge penge oveni for at få boligen. Både i Aarhus og Aalborg bliver knap 30 procent af lejlighederne solgt til prisen eller over. I Odense må knap 20 procent betale prisen eller over, når de køber lejlighed.

”Der bliver ikke bare længere og længere mellem de billige boliger, der bliver også længere og længere mellem lejlighederne, der er til salg. Selvom udbuddet er steget en smule siden årsskiftet, er det stadig langt under sidste års niveau. Man må forvente, at studieboligjagten bliver intensiveret i år”, siger Birgit Daetz.

Overvej taktikken og tænk kreativt

Er du på jagt efter en lejlighed i studiebyerne, kan det betale sig at overveje taktikken og alternativerne. Boligsiden.dk anbefaler:

  1. Vurderer, om den bolig du har kig på, er sat til en rimelig udbudspris. Virker prisen rimelig, skal du ikke byde langt under. Så er der stor sandsynlighed for, at du ikke får boligen, fordi andre byder over.
  2. Tjek gennemsnitlige salgspriser i Boligsidens Markedsindeks for at undersøge, hvor niveauet ligger og tjek udbudspriser på lignende boliger for at vurdere dine chancer for nedslag i prisen, før du byder.
  3. Overvej alternative boligformer: Kan det betale sig at købe en større lejlighed, hvor du kan leje et værelse ud? Det er en dyrere investering, men med manglen på små og billige lejligheder er det måske et alternativ, der er værd at overveje.
  4. Hvis du overvejer at købe en lejlighed, hvor du kan leje værelser ud, så vælg en lejlighed med en planløsning, der egner sig til deling. 2 værelser en suite er som regel en dårlig ide – du har ikke lyst at have din lejer til at gå igennem dit værelse for at komme ud på badeværelset. Lejligheder med en fordelingsgang og separate værelser er det, du skal kigge efter.
  5. Tjek omegnskommunerne ud. Der er fx under 10 km. fra Rådhuspladsen til Hvidovre, og du sparer 11.000 kr. pr. kvadratmeter på et lejlighedskøb.
Find mere om