Boligpriserne stiger igen

Tvangsauktioner

Foto: Boligsiden.

Salget af boliger er i fremgang, og det samme er priserne på landsplan. Men der er stadig flere steder i Danmark, hvor boligerne fortsat bliver billigere, lyder det fra Nybolig.

Boligpriserne har siden årsskiftet været svagt stigende. Det gælder både for villaer og rækkehuse samt ejerlejligheder. Enfamiliehusene steg med 1,6 procent fra april til maj, mens ejerlejlighederne blev 0,8 procent dyrere. Det viser Nyboligs seneste prisstatistik for maj måned. Statistikken dækker over de boliger, der sælges gennem kædens butikker.

Dermed er det tredje måned i træk, at de gennemsnitlige kvadratmeterpriser stiger. Priserne på enfamiliehuse er nu samlet set steget med 3,5 procent siden januar. Med til historien hører dog, at priserne nåede bunden netop i årets første måned.

Ifølge Nybolig er det især en gruppe af købere, der er aktive på boligmarkedet.
”Det er førstegangskøberne, der præger markedet. Hovedparten af de villaer og rækkehuse, der er solgt i maj, er således fortsat boliger i den prisbillige ende. Samtidig har der været en stigning i salget af lidt dyrere villaer over 2 millioner kroner – fordi vi lige nu ser, at både anden- og tredjegangskøbere er ved at vende tilbage til markedet. Det trækker det gennemsnitlige prisniveau op”, siger Nyboligs kommunikationschef Eva Nørgaard Petersen.

Fortsat pres på priserne

Hun forventer imidlertid ikke, at boligpriserne overordnet set vil stige markant.
”Udbuddet er stadigvæk stort, og når vi ser på udviklingen i de enkelte regioner, er der fortsat geografiske forskelle, og vi forventer også, at der i visse områder fremover vil være pres på priserne”, siger Nyboligs kommunikationschef.

Eva Nørgaard Petersen henviser til, at boligpriserne gennem de seneste tre år er steget mest i Nordjylland og Østjylland, men at de faldt med henholdsvis 1,9 og 1,8 procent i maj. Reelt set er der tale om prisfald i disse landsdele, men samtidig er der begge steder solgt lidt flere boliger i de dyrere prisklasser.

Mangel på billige lejligheder

Når det gælder ejerlejlighederne ligger de med stigningen fra april til maj – på landsplan på 0,8 procent og i København med 1 procent – på et relativt stabilt niveau. Det skyldes, at efterspørgslen på andels- og ejerlejligheder fortsat stiger.

”Markedet har i hele foråret været præget af førstegangskøbere og forældre, der køber mindre og prisbillige ejerlejligheder til deres studerende børn. Det har blandt andet den konsekvens, at udbuddet af 2-værelses lejligheder i byer som København og Århus er så lavt, at der nu ligefrem er mangel på gode 2-værelses lejligheder til salg”, slutter Eva Nørgaard Petersen.

Så nok stiger boligpriserne gennemsnitligt på landsplan, men det er altså nogle få områder, der trækker priserne op. Generelt set er bunden næppe nået endnu, for der er store geografiske forskelle.

Find mere om