Prisforskel mellem Vestegnen og København er gået fra 0 til 70 procent på 25 år

Foto: Boligsiden

I 1994 kostede en kvadratmeter hus lidt over 5.000 kroner i både København og den københavnske vestegn. Siden er prisforskellen vokset gevaldigt, viser tal fra Den Offentlige Informationsserver.

Der er sket meget på 25 år – ikke mindst på et dansk boligmarked i evig bevægelse, hvilket er tydeligt, når man kigger tilbage på prisudviklingen på huse i og omkring hovedstaden.

I 1994 kostede et hus på den københavnske vestegn det samme som i København, hvis man udelukkende kigger på den gennemsnitlige kvadratmeterpris. Det viser tal fra den Offentlige Informationsserver, OIS.

Kvadratmeterprisen i såvel København som på Vestegnen lå på lidt over 5.000 kroner i 1994, hvilket vil sige, at et hus på 200 kvadratmeter i gennemsnit kostede en million kroner.

Siden er det gået hurtigt på begge markeder, men den opadgående kurve har været markant stejlere for huspriserne i København end på Vestegnen.

I København er priserne syvdoblet i perioden og den gennemsnitlige kvadratmeterpris ligger i dag på over 36.000 kroner.

På Vestegnen koster en kvadratmeter hus i dag lidt over 21.000 kroner. Dermed er prisforskellen vokset fra 0 til knap 70 procent på 25 år.

”Priserne i København er generelt rendt fra priserne i resten af landet i løbet af de seneste 25 år, hvilket er en tendens, som vi ikke kun har set i Danmark, men i storbyer i hele Europa” siger Birgit Daetz, boligøkonom og kommunikationsdirektør ved Boligsiden, og fortsætter:

”Udviklingen skyldes blandt andet det, man kalder gentrificering i de store byer. De var tidligere bosat af arbejderfamilier og funktionærer i lavere stillinger, men er i løbet af de seneste år blevet presset ud af København af mere højtlønnede befolkningsgrupper.”

Kurven er knækket

Og udviklingen har været ganske entydig i løbet af det seneste kvarte århundrede, hvor prisforskellen mellem Vestegnen og København med nogle få undtagelser gradvist har vokset sig større og større.

Kurven er dog knækket i 2019, hvor prisforskellen mellem de to områder er faldet med 5,4 procentpoint – fra 71,8 til 66,4 procent.

”Vi har den seneste tid set tegn på, at priserne i København efterhånden har nået et niveau, hvor mange købere begynder at kigge på bolig i andre områder. Det har både betydet, at priserne i København er faldet en smule, og at prisniveauet stiger andre steder – heriblandt på Vestegnen. Det er en sund udvikling,” siger Birgit Daetz.

Vestegnen dækker over kommunerne Albertslund, Brøndby, Glostrup, Greve, Hvidovre, Høje-Taastrup, Ishøj, Rødovre, Solrød og Vallensbæk.

Graf:

På 25 år er huspriserne firedoblet på den københavnske vestegn og syvdoblet i København. (Kilde. OIS.dk)

Find mere om