Så stor er fortjenesten på at bygge om og bygge nyt

Foto: Unsplash

I en ny opgørelse har Boligsiden undersøgt, hvor meget huskøbere i gennemsnit har fået i fortjeneste, hvis de har købt et dødsbo og/eller et håndværkertilbud for enten at bygge huset om eller bygge et nyt hus på grunden, og efterfølgende har solgt huset videre.

Hvis du har været boligsøgende, har du måske også overvejet, hvorvidt du burde købe et håndværkertilbud for enten at renovere boligen eller rive boligen ned for i stedet at bygge nyt.

Og har ovenstående været blandt dine overvejelser, så har du formentlig også tænkt over, om det overhovedet kan tjene sig at bygge nyt eller bygge om.

Netop det har Boligsiden undersøgt i en ny opgørelse.

Konkret har vi set på de villaer, som i første omgang blev beskrevet som værende enten dødsboer og/eller håndværkertilbud i mæglernes beskrivelse i salgsannoncerne, da boligerne var til salg.

Samme villaer er sidenhen blevet sat til salg, hvor de ifølge oplysninger fra Bygnings- og Boligregistret (BBR) enten er blevet renoveret (bygget om) eller står registreret som nybyg (bygget nyt).

Villaerne er desuden både blevet købt og sidenhen solgt igen inden for perioden januar 2014 og frem til ultimo september 2024, hvor køberne, som enten har bygget om eller bygget nyt, i gennemsnit har ejet ejendommen mellem tre til fire år.

Her fandt vi, at villaerne i gennemsnit havde en fortjeneste på 10.199 kroner per kvadratmeter, hvis de var blevet bygget om. For de villaer, som blev revet ned for i stedet at opføre et nybygget hus på grunden, lyder den gennemsnitlige fortjeneste på 16.920 kroner per kvadratmeter.

”Den åbenlyse ubekendte i vores undersøgelse er, at vi ikke kender til omfanget af de udgifter, som folk har haft i forbindelse med, at de har renoveret håndværkertilbuddet eller bygget et helt nyt hus på grunden. Ergo kan vi ikke se den reelle fortjeneste, hvis vi trækker samtlige udgifter fra, da det desværre ikke er viden, som vi har tilgængelig,” forklarer Birgit Daetz, som er boligøkonom og kommunikationsdirektør hos Boligsiden, og fortsætter:

”Alligevel giver vores undersøgelse nogle interessante indsigter, eksempelvis at man i udgangspunktet kan sælge boligen for mere, hvis man bygger nyt frem for at bygge om. Det vil jo så oftest også være den dyreste løsning, at hele villaen er splinterny frem for, at det kun er dele af villaen, der fremstår som ny. Og uanset giver undersøgelsen et pejlemærke om, at man alt andet lige kan sælge boligen for mere, uagtet om man vælger at bygge om eller bygge nyt.”

Overvejer du at bytte nyt eller bygge om? Så besøg Boligsidens univers for nybyg her eller universet for renovering her. Begge universer tilbyder dig en række relevante guides, så du kan får gode råd til diverse processer undervejs.

Se kvadratmeterpriser for ombyg og nybyg her:

Gennemsnitlige købspris (kr. pr. kvm.)Gennemsnitlige salgspris (kr. pr. kvm.)Gennemsnitlige fortjeneste (kr. pr. kvm.)
Bygge om12.30222.50110.199
Bygge nyt16.92133.84116.920

Tabellen viser den gennemsnitlige pris, som villaer, der i mæglernes beskrivelse i salgsannoncen er kvalificeret som værende enten håndværkertilbud og/eller dødsboer, er blevet solgt for (gennemsnitlige købspris) samt den gennemsnitlige pris, som samme boliger i gennemsnit sidenhen er blevet solgt for, efter de enten er blevet bygget om eller er blevet revet ned for at bygge nyt (gennemsnitlige salgspris) samt differencen mellem de to (gennemsnitlige fortjeneste). Både købs- og salgstidspunkt er inden for perioden fra januar 2014 til september 2024. Kilde: Boligsiden

Find mere om