Samlet fald i boligpriserne på 20 procent

Velholdt hvidt hus med trampolin i haven. Foto: Boligsiden

Foto: Boligsiden

Faldet i boligpriserne er ikke ovre endnu, men det aftager i styrke. På landsplan falder ejerboligernes værdi med samlet en femtedel, og Region Hovedstaden bliver hårdest ramt. Nordjyderne slipper til gengæld nådigt.

Det værste er bag os, men prisfaldene på boligmarkedet er endnu ikke historie. Realkredit Danmark skønner i en ny analyse, at priserne på landsplan vil falde yderligere 5% fra nu og til udgangen af 2010.

Samlet set forventer kreditinstituttet, at de danske boliger i gennemsnit taber 20,5% af værdien siden toppen. Værst går det ud over boligejerne i hovedstadsregionen; de må i alt sluge et værditab på hele 37%. Det svarer til, at et gennemsnitligt parcelhus på 140 kvadratmeter samlet set falder 1.287.000 kroner i værdi.

Derimod slipper Nordjyderne ganske nådigt, idet prisfaldet i regionen ’kun’ når op på 7% – eller et værditab i parcelhuset på 93.000 kroner.

Prisfald på yderligere 5,5%

Realkredit Danmark forventer, at prisfaldet aftager i styrke i og omkring de store byer, mens det tiltager i udkantsområderne frem mod slutningen af næste år. Men set over en bred kam skal alle regioner regne med yderligere prisfald. I Region Hovedstaden falder priserne omkring 5,5% fra det nuværende niveau; i regionerne Sjælland og Syddanmark regner RD med et fald på cirka 4,5%, mens Midt- og Nordjylland må forvente et fald på 4%.

Tallene skal imidlertid holdes op imod prisfaldet gennem de seneste 12 måneder, som er på 10,5% for hele landet. Analysen viser dog også, at priserne i Nordjylland i den periode faktisk er steget med 1%, mens hovedstadsområdet har taget et prisdyk på 19%.

Lavere boligbyrde er positivt

Nu er prisfald ikke kun et onde; det positive er, at det bliver nemmere for førstegangskøberne at komme ind på boligmarkedet. Boligbyrden – udgifterne til finansiering af boligkøbet sammenholdt med den disponible indkomst – er nemlig faldet over de seneste kvartaler. Det skyldes ikke kun prisfaldene på boliger, men også væsentligt lavere renter og skattelettelser. Fra midten af 2008 og frem til udgangen af næste år falder boligbyrden således fra indeks 168 til 90.

”Det er noget, der kan mærkes i boligejernes privatøkonomi, og er en væsentlig årsag til, at boligpriserne ikke er faldet endnu voldsommere, ja, at boligmarkedet ikke er brændt fuldstændig sammen”, mener Birgit Daetz, kommunikationschef hos Boligsiden.dk.

Arbejdsløsheden et problem

Desværre er det malurt i bægeret, at arbejdsløsheden på et år er vokset med 57.400 personer. Den største stigning siden 1973-1974 og 1979-1980, hvor der var oliekriser. Det og risikoen for yderligere afskedigelser lægger en dæmper på mange potentielle boligkøbere, ligesom bankerne bliver mere forsigtige med at låne penge ud.

Heldigvis styrkes markedet af den øgede forbrugertillid, men RD vurderer, at tilliden skal blive endnu bedre, før huspriserne for alvor vender.

Samlet set er det værste som nævnt bag os, og der er store regionale forskelle på, hvor meget priserne kommer til at falde siden toppen i 2006-2007. Mellem yderligere fire og fem en halv procent skal vi imidlertid regne med, hvis man skal tro Realkredit Danmarks forudsigelser. Og jyderne slipper billigst.

Find mere om