På knap to år er priserne på lokale landejendomme faldet med 2/3. Men det er stadig noget dyrere at købe landlig idyl frem for villa. Til gengæld får man næsten altid meget mere plads at boltre sig på.
Der er meget mere at vælge imellem, og priserne er faldet gevaldigt. Sådan ser situationen ud på markedet for landejendomme i Sønderjylland. Det fremgår af tal fra boligportalen, Boligsiden.dk.
”I foråret 2008 kostede landejendommene i Sønderjylland 25-30.000 kroner pr. kvadratmeter, men få måneder efter dykkede de til langt under det halve. Siden er de så faldet mere moderat, men dog støt. I det sidste års tid har man kunnet købe landejendomme til omkring eller lige under 10.000 kroner kvadratmeteren”, forklarer Birgit Daetz, der er kommunikationschef hos Boligsiden.dk.
Det samlede prisfald siden toppen for knap to år siden er på hele 63 pct. Det er til at tage og føle på. Alligevel ligger priserne fortsat noget over de gennemsnitlige priser på villaer og rækkehuse i Sønderjylland.
Mere plads for pengene
”Det gennemsnitlige enfamiliehus koster cirka 7.400 kroner pr. kvadratmeter, men man skal tænke på, at mange landejendomme byder på store huse, stald, garage og så videre. Man får som regel mere plads at boltre sig på indendørs og udendørs, for der følger for det meste også meget mere jord med”, siger Birgit Daetz.
Selv om der tit skal flere penge op af lommen, inden slutsedlen på landejendommen kan underskrives, så er valget for mange ikke så svært. Skal det være landlig idyl, så lad det være landlig idyl. Har man en hobby, der kræver plads, er landet en oplagt mulighed for at dyrke hobbyen helt og aldeles.
Plads til hobby og heste
”Men køberne af landejendomme er først og fremmest dem, der i forvejen bor på landet. De har måske solgt en produktionsejendom på 100 til 200 hektar, men vil fortsat gerne bo på landet – blot i noget væsentligt mindre, og hvor der stadig er lidt jord til. Derudover er der også de yngre købere, som gerne vil ud af byen og have mere plads til børn og hobbies. De vil gerne have et par heste og måske et maskinhus eller værksted, hvor de kan rode med biler”, fortæller HC Hansen, der er ejendomsmægler med speciale i landejendomme.
Boligbehovet ændrer sig
Men byboerne flytter også ud af byerne, fordi deres boligbehov ændrer sig.
”Mange vil gerne have en større bolig og udeareal, hvor børnene så at sige kan ’blive væk’. Og andre igen er selv vokset op på landet og søger tilbage for at give deres egne børn de samme trygge rammer. Endvidere trækker det sociale – at man møder hinanden hos den lokale købmand og kender alle i børnenes skole”, fortæller Ph.D. Louise Glerup Aner fra Center For Boligsocial Udvikling.
For mange er det derfor ikke kun prisen, der tæller. Godt det samme, for med undtagelse af to områder, Rømø og Kruså, ligger priserne på villaer i Sønderjylland – fra Højer, Bredebro og Skærbæk i vest til Tinglev og Padborg i øst – en god bid under landejendommene i lokalområdet.
Find de gode tilbud
”Nu er der tale om gennemsnitlige kvadratmeterpriser, så jeg vil da anbefale, at man kigger på Boligsiden eller hos den lokale ejendomsmægler, hvis man er på udkig efter en landejendom; der er helt sikker nogle gode tilbud derude”, siger Birgit Daetz og slutter:
”Ikke nok med at priserne er faldet markant, så er udbuddet af landejendomme i Sønderjylland også steget i takt med at priserne er faldet. Det lyder måske ikke af mange, men der er 35 til 40 ejendomme, der venter på en køber, og det er knap dobbelt så mange som for to år siden.”
Den gennemsnitlige udbudspris for landejendomme i Sønderjylland er netop nu 1,9 mio. kr., mens enfamiliehuse lige nord for grænsen i gennemsnit koster 1,2 mio. kr. Til gengæld får man i snit 25 kvm. bolig mere på landejendommen – og altså som regel også meget mere jord.