De samlede huspriser er på et år faldet med godt 7 pct. Samtidig er boligudbuddet og liggetiderne faldet endnu mere. Men der er store forskelle de 11 landsdele imellem, og i København stiger priserne fortsat.
Priserne på danske enfamiliehuse fortsatte i årets to første måneder rutsjeturen. Den gennemsnitlige udbudspris ligger nu knap 2 pct. under niveauet ved årets udgang. Samtidig faldt boligudbuddet med 3 pct. Det viser dugfriske udbudstal fra Boligsiden.dk.
Samlet set er huspriserne nu faldet med 7,3 pct. igennem det seneste år. Men den gode nyhed er, at udbudspriserne ligger ganske tæt på de reelle salgspriser, som også er med i Boligsidens statistik.
”Udbudspriserne ligger i gennemsnit på 2.087.000 kroner, hvilket kun er 2 pct. mere end den gennemsnitlige salgspris. Så generelt set er billedet, at hussælgerne er ret skrappe til at ramme den pris, som de ender med at få for deres villa”, fastslår Birgit Daetz, der er kommunikationschef hos Boligsiden.
Salgstider kortere end liggetider
Selv om priserne altså fortsat falder – om end i yderst moderat tempo sammenlignet med tidligere – ligger de nu så tæt på salgspriserne, at boligmarkedet over en bred kam må betegnes som næsten stabiliseret. Ydermere er liggetiderne faldet med hele 15 pct. det seneste år. Og ser man på salgstiderne, er udviklingen endnu mere positiv.
”Den gennemsnitlige liggetid for de huse, der netop nu står til salg, er knap ni måneder. Men salgstiderne er næsten to måneder lavere. Og når salgspriserne i gennemsnit også er lavere end udbudspriserne, tyder alt på, at man får et væsentlig hurtigere salg ved at skrue en smule ned for sine forventninger til den endelige pris”, siger Birgit Daetz.
Hun mener, at tallene også er udtryk for, at sælgerne er villige til at lytte til et rimeligt og fornuftigt tilbud.
”Hvis man kan afkorte sin salgstid med for eksempel to måneder mod et mindre prisnedslag, så er det jo ikke utænkeligt, at den lidt lavere salgspris stemmer nogenlunde overens med de sparede udgifter til driften af huset. Så får man tillige fordelen af et hurtigere salg – og nogle gange er tid jo mere værd end penge.”
Mindre udbud mindsker prisfald
Meget tyder på, at boligmarkedet er ved at finde sine ben at stå på, boligudbuddet fortsætter nemlig også sit fald. Siden nytår er antallet af huse til salg dykket med knap fire pct. og på et år er faldet 11,4 pct.
”Det faldende boligudbud er en vigtig ingrediens i den cocktail, der skal sikre et stabilt marked. Når der er færre huse at vælge imellem, er det med til at dæmme op for prisfaldet”, siger Birgit Daetz.
Når Boligsiden vurderer, at boligmarkedet er på vej mod stabilitet, skyldes det, at der ikke længere kun er tale om prisfald. Nu stiger priserne nemlig i hele København by. Størst er stigningen i Dragør, hvor udbudsprisen nu ligger 12,6 pct. højere end for 12 måneder siden. For København by som helhed er priserne nu 4,9 pct. højere end i februar sidste år.
”Vi ser også stigninger i ni ud af de 14 kommuner i Københavns omegn. I Nordsjælland, Nordjylland og på Østsjælland stiger udbudspriserne i hver anden kommune”, slutter Birgit Daetz.