Et stigende antal boligkøbere vil spare penge på varmeregningen, viser undersøgelse fra Boligsiden.dk. Over to tredjedele vil have en lavenergibolig.
Andelen af boliginteresserede, der går efter huse med lavt energiforbrug, er steget fra 64 procent sidste år til 68 procent i år. Det viser undersøgelser blandt brugerne på Boligsiden.dk.
”Andelen, der har svaret, at boligens energiforbrug ikke har betydning, er faldet en smule, mens andelen af energibevidste boliginteresserede er steget siden 2013. Sammenlignet med 2013 er flere afklarede i forhold til energispørgsmålet”, siger Birgit Daetz, der er kommunikationsdirektør for Boligsiden.dk om den øgede interesse.
Fokus i medierne øger interessen
Naturligvis vil vi gerne spare penge på energiregningen, men fokusset på energiudgifterne gennem flere forskellige kanaler har formodentlig også spillet en stor rolle.
”Der er fortsat stort fokus på energimærker og energiforbrug i medierne, og håndværkerfradraget har nok også været med til at få flere i gang med at energioptimere boligen og sat fokus på, hvor meget der er at spare”, siger Birgit Daetz.
Energistyrelsen går forrest
Også offentlige initiativer som Energistyrelsens website sparenergi.dk, hvor man kan læse alt om energirigtig renovering, varmepumper, isolering og meget mere, har øget vores viden om og interesse for energirigtige boligløsninger. Her kan man fx læse, at der er 30 procent at spare på varmeregningen, hvis man hulmursisolerer en typisk bungalow fra 1930’erne.
Sparenergi.dk har også en lang række værktøjer, hvor du kan beregne alt, fra hvad du kan spare ved at skifte til en energieffektiv cirkulationspumpe, til hvor meget du kan få i håndværkerfradrag. Her er tjeklister for isolering, og gør det selv-guides hvor du lærer, hvordan du løsner en drilsk termostatventil på radiatoren, og hvordan du tjekker huset for træk.
Stadig få lavenergihuse
Går du en tur på Boligsiden.dk, er det ikke fordi, det vrimler med lavenergihuse. Kun godt to procent af de villaer og rækkehuse, der er til salg netop nu, har energimærke A; Det svarer til under 900 boliger. Godt fem procent har energimærke B, og du skal op i C, før der begynder at komme lidt flere boliger, nemlig 19 procent af det samlede udbud, svarende til knap 8.000 boliger.
Forklaringen skal findes i, at der er grænser for, hvor langt et energimærke kan flytte sig på et ældre hus. Selv efter en energioptimering efter alle kunstens regler kan et gammelt bondehus aldrig nå op i A-ligaen. Så først når der for alvor kommer udskiftning i de gamle huse, og andelen af nybyggede huse stiger, vil der komme markant flere lavenergihuse.