Indblik er i denne uge skrevet af Per Bie, der er administrerende direktør i Danbolig.
De seneste husprisprognoser fra Nationalbanken, De Økonomiske Råd, Økonomisk Redegørelse og Nordea peger alle i samme retning. Der er udsigt til en mere rolig udvikling på boligmarkedet og dermed også knap så kraftige prisstigninger, som vi har været vidne til det seneste år.
Priserne har allerede haft fart på i år, men prognoserne såvel som vores egne tal peger på, at hastigheden vil aftage i de kommende år. Det vidner om, at boligmarkedet kan se frem til en blød landing efter en periode med kraftige prisstigninger – og det er præcis den udvikling, som boligejerne bør håbe på.
Det er derfor interessant at tage et nærmere kig ind i den aktuelle situation på boligmarkedet hvad angår udbuddet af ejerboliger, udviklingen i boligpriserne og handelsaktiviteten, som kan være med til at vise retningen for den kommende tids udvikling på boligmarkedet.
Den hurtige spurt skiftes ud med moderat tempo
Boligejerne har på ingen måde holdt igen med at sætte deres bolig til salg. Konkret viser Boligsidens tal, at der i år er blevet sat knap 20 procent flere nye boliger til salg sammenlignet med sidste år, men der har været så meget gang i boligsalget, at varelageret i perioder er blevet tømt hurtigere, end det er blevet fyldt op.
De seneste tal fra Finans Danmarks viser dog, at udviklingen er ved at vende. Udbuddet af huse er vokset fem måneder i træk, mens det for lejligheder er steget i seks måneder. Samlet er udbuddet stadig markant under sidste års niveau, men det er opløftende at se en stigning, da det er tegn på en blød landing.
Boligpriserne bevæger sig fortsat opad, men de stiger ikke længere i samme hurtige tempo som først på året. Det er med til at indikere, at boligmarkedet er på vej ind i en mere sund udvikling, hvor den hurtige spurt bliver skiftet ud med et mere moderat tempo, som trods alt er mere holdbart i længden.
Markedet på vej til at regulere sig selv
Prognoserne forudser også en mere afdæmpet prisudvikling. I år forventer Nationalbanken, De Økonomiske Råd, Økonomisk Redegørelse og Nordea at huspriserne vil stige mellem 11,2 procent og 13,8 procent, men allerede næste år forventes mere moderate stigninger på mellem 2,5 procent og 4,6 procent.
Handelsaktiviteten nærmer sig også mere normale tilstande. Der er stadig stor interesse for at handle bolig, men aktiviteten er ikke nær så høj som i starten af året, hvor det gik ekstraordinært hurtigt. Vi hilser derfor udviklingen velkommen og ser det som en god nyhed, at markedet er ved at normalisere sig.
Den seneste tids udvikling på boligmarkedet var også årsagen til, at Regeringen i forrige uge meldte ud, at de ikke vil følge henstillingen fra Det Systemiske Risikoråd om at stramme adgangen til de afdragsfrie lån. I stedet vil Regeringen skærpe overvågningen af boligmarkedet, så de kan reagere, hvis der opstår behov.
Det er derudover værd at nævne, at der er yderligere faktorer, som kan få indflydelse på den kommende tids udvikling på boligmarkedet, herunder de seneste års finansielle regulering, renteudviklingen og den nye boligskattereform, som kan bidrage til den igangværende normalisering.
Indtil videre tyder det dermed på, at markedet har taget de første skridt mod at regulere sig selv. For i takt med at samfundet er åbnet op igen og vender tilbage til normalen, er boligmarkedet begyndt at gøre det samme og sigter nu mod en blød landing.