Indblik er i denne uge skrevet af Uffe Drejer, administrerende direktør i Home.
Du er kun en lille brik i et stort puslespil, men det er stort for dig. At flytte.
Som ejendomsmæglere ved vi, at en flytning er noget af det, der kan fylde allermest i tilværelsen. Og så er vi danskere samtidig rigtig flittige til at flytte. Faktisk er vi blandt det mest flyttende folkefærd i Europa, og hvis du spørger en tilfældig voksen på gaden, er der en god chance for, at han eller hun skal flytte i 2020.
Knap hver sjette dansker siger nemlig, at de skal flytte i år. Det viser en repræsentativ spørgeundersøgelse, som analyseinstituttet YouGov har gennemført blandt 2000 voksne danskere for os i Home.
Det kan være, at du selv har en dato i kalenderen, hvor du rykker til en ny adresse…?
Et folk i bevægelse
Vi møder mange af de danskere, der er på jagt efter et ny sted at bo. Dem der vil købe en villa. Dem der vil bo til leje midt i byen. Og dem, der vil flytte helt derud på landet, hvor kragerne aldrig kommer eller stå op. Eller dem der vil vågne hver dag i et sommerhus med en følelse af ferie – selv på en onsdag i marts.
Alt i alt udgør ‘det flyttende Danmark’ knap 18 procent af befolkningen i det kommende år. Det er summen af folk, der enten allerede er flyttet, kender flyttedatoen eller ved, at der venter en flytning senere på året – bare ikke præcist hvornår.
16 procent af danskerne over 18 år, svarende til 741.537 personer, flyttede i løbet af 2019, viser ’talbanken’ i Danmarks Statistik. Regnes børnene med, var det hele 892.489 personer.
Flyttebarometeret tyder altså på, at 2020 bliver et travlt flytteår med mindst lige så mange flytninger.
Hver anden ung har flytteplaner
Dykker vi ned i tallene, er der – ikke overraskende – forskel på vores flyttelyst i 2020 mellem generationerne. Men det viser sig, at forskellen er kæmpestor. De unge er de allermest flyttende overhovedet.
De 18-29-årige topper således statistikken med hele 45 procent. Det er altså hver anden ung, der har en flytning rumsterende i baghovedet.
Vi kender det måske fra os selv eller vores børn. At vi i de unge år har skiftende bofæller og må arbejde os op i ’bolig-hierakiet’ gennem flere flytninger. Og at en del unge faktisk flytter hjem til mor og far igen for en periode.Efter 20’erne går det støt ned ad bakke med vores flytteplaner.
For folk i 30’erne er det godt hver femte – svarende til 22 procent – der har flytteplaner. Blandt folk i 40’erne er det kun hver tiende (10 procent), i 50’erne hver niende (11 procent) og for folk over 60 år er det kun omtrent hver syttende (6 procent), der er i ’flyttemode’.
Jo mere etablerede og jo ældre vi bliver, jo mindre flytter vi.
Følelser styrer boligjagten
Men hvorfor er det, vi flytter?
Ja, der er jo tusindvis af kærlighedshistorier, fortællinger om storke, unger der flyver fra reden, jobnyt og så videre. Vi har også spurgt danskerne, og lad mig lufte en lille ’insider-pointe’ fra vores flyttebarometer. Nemlig at ’lyst til forandring’ er den hyppigste årsag til danskernes flytteplaner – langt mere end job, uddannelse, økonomi, fraflyttende børn, skilsmisse eller dødsfald.
Overraskende. Og så måske alligevel ikke, vel?
Som ejendomsmæglere ved vi, at det ikke altid er logikken, der er afgørende i boligjagten. Vi er i høj grad styret af følelser, og intet kan som et nyt sted at bo give forhøjet puls og bankende hjerte.
Kom godt hjem til hele det flyttende folk i 2020.