I en ny undersøgelse blandt Boligsidens brugere svarer 51 procent af boligejerne, at de er bekymret for, om de nye boligskatteændringer, der træder i kraft i januar 2024, vil påvirke boligmarkedet.
Så varer det ikke længe, før kalenderen skriver 1. januar 2024, og vi får et nyt boligskattesystem i Danmark.
Et system, som har været længe undervejs, og som har været omdrejningspunkt for meget debat – særligt i den seneste tid.
Et tema, debatten især har kredset sig om, er, hvad ændringerne i boligskatten potentielt får af betydning for landets boligejere og for boligmarkedet generelt.
Hvad fremtiden bringer, ved ingen med sikkerhed, og den usikkerhed kan måske give anledning til bekymring blandt boligejerne, ligesom meget andet omhandlende boligskatten for 2024 kan gøre det.
I en ny undersøgelse blandt Boligsidens brugere svarer hver anden boligejer således, at de er bekymret for, om de nye boligskatteændringer vil påvirke boligmarkedet.
For 32 procent af boligejerne giver boligskatteændringernes eventuelle påvirkning på boligmarkedet ikke anledning til bekymring, mens 17 procent svarer ”ved ikke” til spørgsmålet.
”Der er tale om omfattende ændringer i boligskatten, særligt når man tænker på, at ejendomsvurderingerne, som boligskatten blandt andet beror sig på, har været fastfrossen i mere end et årti,” siger Birgit Daetz, boligøkonom og kommunikationsdirektør hos Boligsiden, og tilføjer:
”Det er med andre ord længe siden, at der har været ændringer på boligskatten. Og det ligger naturligvis boligejerne nært, at de nu skal forholde sig til noget nyt på dette område, da hjemmet som oftest er et af livets største investeringer, og der derfor er mange penge og mange følelser forbundet boligen, hvorfor det ukendte kan give anledning til bekymring for nogle.”
”Samtidig har det nye vurderingssystem også vist sig at være fejlbarlig på visse områder, hvilket også kan skabe bekymring hos boligejerne. Det bliver spændende at se, hvad fremtiden bringer, når det nye boligskattesystem træder i kraft om en måneds tid,” fortsætter hun.
Derfor er boligejerne bekymrede
Boligsiden har også spurgt de bekymrede boligejere ind til, hvad der mere specifikt bekymrer dem i forhold til boligskatteændringernes eventuelle påvirkning på boligmarkedet.
Her svarer flertallet – svarende til 31 procent – at deres bekymring går på, om der er fejl og mangler forbundet med udrulningen af det nye boligskattesystem, som kan få utilsigtede konsekvenser.
26 procent er bekymrede for, om de ikke kan sælge boligen til den ønskede værdi på grund af det nye boligskattesystem, mens 25 procent svarer, at bekymringen går på, om boligen taber værdi som følge af boligskatteændringerne.
For 18 procent er den primære bekymring, om de ikke får råd til at købe en bolig i deres ønskede område på grund af det nye boligskattesystem.