10% af alle nyudbudte boliger solgt inden for en måned

Foto: Boligsiden

Hvert tiende hus er solgt mindre end en måned efter, det er sat til salg. 25% er solgt inden for tre måneder. Og så kan der være god fidus i at beholde sine flekslån, mener en uafhængig økonomisk rådgiver. Læs, hvad pressen skrev om boligmarkedet i sidste uge.

En bombe under den danske lånemodel, som vil gøre det dyrere at låne til boligen, kan være på vej på grund af international lovgivning.
Det frygter både realkreditkæmpen Nykredit og lokalbankerne. Mest konkret er et lovforslag fra EU-kommissionen, som vil betyde, at de mindre banker mister konkurrencekraft i forhold til de større banker.
Forslaget indebærer, at hele den store gruppe af mindre danske banker, der ikke er godkendt som avanceret pengeinstitut, skal stille med en forholdsvis større pengetank, hvis de låner penge ud til at finansiere den mere usikre del af et boliglån, forklarer Jan Kondrup, direktør for Lokale Pengeinstitutter …
Jan Kondrup vurderer, at konsekvensen af lovforslaget vil være, at kunderne i endnu højere grad henvises til realkreditlån.
Men også hele den ellers så højtbesungne danske realkreditmodel kan komme under pres, og det kan gøre det dyrere for boligejerne, frygter koncerndirektør Søren Holm fra Nykredit …
… I Finansrådet er man opmærksom på de nye tanker. Man håber på at få skudt i hvert fald forslaget, der rammer lokalbankerne, ned via den internationale brancheforening.
Epn.dk (2. oktober 2009)

Skær 200.000 kroner af boligprisen
Fire ud af ti boligsælgere i Odense er for grådige. Det mener den lokale EDC-mægler Annette Juhl, fra EDC Odense.
Sælgerne vil ikke acceptere, at boligmarkedet har ændret sig det seneste år. Derfor er udbudsprisen ofte sat for højt, mener hun …
… Hun fortæller, at omkring 40 procent af boligsælgerne sætter prisen mellem fem og ti procent over det niveau, som markedet kan bære. Det svarer til en pris, der er i omegnen af 200.000 kroner for høj.
I øjeblikket er den gennemsnitlige udbudspris på en 140 kvadratmeter villa i Odense på 2.342.000 kroner. For et år siden var den 2.520.000 kroner …
… Der er 1.091 huse til salg i Odense lige nu oplyser www.boligsiden.dk.
Epn.dk (Erhverv På Nettet), Fpn.dk (2. oktober 2009)

Ny fart i boligsalget
Siden august sidste år er andelen af boliger, der handles inden for hhv. en og tre måneder steget kraftigt, viser tal fra www.boligsiden.dk … Værst stod det til i december 2008, hvor salget var på sit absolut laveste. I dag viser boligsidens tal imidlertid, at mere end hvert tiende enfamiliehus er solgt inden for en måned, og hvert fjerde inden for tre måneder … Børsen, 1. sektion, side 20 (2. oktober 2009)
Børsen.dk m.fl. (1. oktober 2009)

Flere sætter deres andelsbolig til salg
Det seneste år er antallet af andelsboliger med et ”Til salg”-skilt i vinduet eksploderet, viser nye tal fra Boligsiden.
Salget af andelsboliger er det seneste år steget med over 1.200, så der i dag er mere end 4.000 andelsboliger til salg. Den stigende kurve for andele til salg betyder, at udbudsprisen falder.
Inden for det seneste år er den gennemsnitlige udbudspris for en andelsbolig faldet med omkring 44.000 kr., og i dag ligger den på 733.559 kr.
Politiken m.fl. (1. oktober 2009)

Nyt prisdyk på boliger sidst i 2010
Boligejerne på Sjælland kan håbe på spirende boligpriser efter flere års prishugst, mens det går den anden vej med priserne i Jylland og på Fyn.
Det vurderer Nykredit i en ny analyse. Her advarer realkreditkoncernen om, at der ingen steder er forudsætninger for nogen markant optur i priserne.
Priserne i Jylland, der ventes at sive gennem hele næste år, kan komme under fornyet pres sidst på året.
“Lige nu er markedet begunstiget af de meget lave renter. Men hvis vi begynder at se den vækst i økonomien, som vi venter, vil renterne begynde at blive forhøjet i løbet af 2010. Det kan karambolere med ledigheden, der halter bagefter og meget vel kan fortsætte med at stige igennem 2010,” siger analytiker Jens Lieutenant Pedersen, Nykredit.
Epn.dk (1. oktober 2009)

Sommerhuse til salg under vurderingen
Flere end to af tre fritidshuse til salg ved Skæring Strand udbydes under vurderingsprisen.
Det viser en sammenligning, som JP Århus har foretaget af de 15 huse, der på www.boligsiden.dk er sat til salg som de seneste 11 af de 15 huse kan købes til mellem 0,4 og 24 pct. under vurderingen. De resterende fire huse i undersøgelsen tilbydes til mellem 2,5 og 75 pct. over vurderingen …
… I alt er der ifølge www.boligsiden.dk 37 fritidshuse til salg ved Skæring Strand.
Otte af dem har været til salg i mere end et år, rekorden er 833 dage for et hus til lige knap 4 mio. kr., som endda er nedsat med 23 pct. i forhold til den første pris, det oprindelig var udbudt til.
JP Århus, jp Århus, side 8 (1. oktober 2009)

Nykredit ser lyspunkter på boligmarkedet
Boligpriserne øst for Storebælt er ved at være tilbage i ligevægt, mens priserne vest for Storebælt ikke er tilpasset i samme grad.
Det skriver Nykredit i en pressemeddelelse torsdag.
Allerede før finanskrisen og det økonomiske tilbageslag havde boligmarkedet en rum tid vist svaghedstegn. I første kvartal af 2009 blev boligmarkedet nærmest knock-out’et af finanskrisen, der blev et af de dårligste kvartaler i nyere tid. Prisfaldet fortsatte ind i årets 2. kvartal, men aftog i styrke.
– Tal fra Nybolig viser, at vi nu kan spotte en vending i omsætningen. Det er i og omkring hovedstaden, at aktiviteten har løftet sig om end fra et meget lavt niveau i forhold til 2006, hvor speederen var helt i bund på boligmarkedet. Derimod er aktiviteten aftagende vest for Storebælt, eksempelvis i Vestjylland, skriver Nykredit.
Reuter Finans (1. oktober 2009)

Lej en luksusvilla
Der er ingen grund til at fortvivle, hvis din bankrådgiver vender tommelfingeren nedad og ikke vil låne dig penge til din drømmebolig.
Det er nemlig ikke kun små rum med the-køkken og fællesbad, der er til leje.
Flere nordsjællandske husejere har nemlig indset, at de formentlig alligevel ikke får solgt deres luksusvilla lige med det samme og har derfor valgt at leje deres huse ud i stedet.
Flere af husene er kæmpe luksusvillaer, hvor der snildt er plads til både børn, bedsteforældre og hunde – og lidt til …
… Men før man underskriver lejekontrakten, skal man nok lige sikre sig, at der er masser af luft i ens budget. Huslejen ligger nemlig på 50.000 kroner om måneden.
På Sponnecksvej i Gentofte kan man også leje sig ind i en luksusvilla.
Villaen er 426 kvadratmeter stor, og for den månedlige husleje på 28.000 kroner får man både en herskabelig hall med kuppel-loft, lukket og solrig atriumgård med en lille fontaine og et spisekøkken med pejs.
Allerød Nyt Weekend, 1. sektion, side 17 (1. oktober 2009)

Ingen køber til Stein Baggers lejlighed
IT-svindleren Stein Baggers liebhaverlejlighed er ikke helt så nem at sælge. Derfor er der nu to mæglere på opgaven og prisen er sat ned.
Konkursboet med Boris Frederiksen i spidsen har i 200 dage forgæves søgt at finde en køber til lejligheden, som er sat til salg for 14.995.000 kr., skriver boliga.dk …
… Man ser det i hvert fald ikke ofte,” siger formanden for Danske Boligadvokater, Henrik Høpner til bolig.dk. Stein Bagger og hustruen Anette Uttenthal købte lejligheden på 162 kvadratmeter for 8,3 mio. kr. i 2005. Da boligen blev sat til salg første gang for et halvt år siden krævede mægleren 16.750.000 kr.
Business.dk (30. september 2009)

Behold flekslån og sov roligt
Boligejerne kan i øjeblikket glæde sig over lave renter som aldrig før, og derfor lyder anbefalingen ofte, at boligejere med flekslån bør lægge om til fastforrentet lån.
Men der findes et overset alternativ, mener Søren Meldgaard, økonomisk rådgiver og partner i Uvildige.dk.
Man kan nemlig ændre på løbetiden på rentetilpasningslånet og på den led udnytte den historisk lave rente ved at afdrage ekstra på lån – uden frygt for rentestigninger …
… ”Når man nævner realkreditlån, tænker man løbetid på 30 år. Men det er ikke en naturlov, at det skal være sådan, selvom det er det råd, du som standard får i en bank,” forklarer Søren Meldgaard.
Forklaringen er, at hvis man betaler den samme ydelse, som hvis man havde et 30-årigt obligationslån, men i stedet bruger pengene på et rentetilpasningslån, kan man skære syv år af løbetiden og samtidig skære 20.000 kr. af restgælden pr. million det første år.
Epn.dk (29. september 2009)

Det kan du få for en million
På Amager i København får du et nedrivningsklart paphus på 45 kvadratmeter. I Nørre Nebel får du et flot rødt murstenshus på 188 kvadratmeter og med syv værelser.
Der er vanvittig stor forskel på, hvor langt en million kroner rækker, hvis du vil købe hus.
Og mønsteret er klart: I København og forstæderne får du ingenting. En villa nord for København kan du også skyde en hvid pind efter. Til gengæld myldrer det med gode tilbud i Syd- og Vestsjælland.
– Det viser, at selv om priserne er faldet i hovedstaden, så er de slet ikke så langt nede som i andre dele af landet, siger direktør for www.boligsiden.dk Søren Lægaard .
Ekstra Bladet, 1. sektion, side 20 (29. september 2009)

Ny optur for andelsboligen
Selvom boligmarkedet i lang tid har været i en gråzone, er der nu lys at spotte for andelsboligen. Den har fået et comeback under finanskrisen.
Det viser en undersøgelse, som Nybolig har foretaget på baggrund af svar fra 779 andelsboligsøgende danskere på Nybolig.dk og Andelsbolig.dk. …
… Ifølge undersøgelsen skal hver tredje andelskøber låne til køb af andelen, mens en fjerdedel har pengene i forvejen. “Det er typisk de ældre, som kommer fra en ejerbolig, der har penge med, og det afspejler sig især i de grupper, som interesserer sig for nyere andelsboliger og rækkehuse …
… Derfor leder de unge andelskøbere også især efter boliger i de ældre andelsforeninger i byen, hvor priserne ofte er lavest, viser Nyboligs analyse.
Børsen.dk (29. september 2009)

Her er det sværest at sælge sin bolig
Man skal være et tålmodigt gemyt, hvis man vælger at sætte sin lejlighed eller sit hus til salg i Jægerspris.
Byen med postnummeret 3630 topper nemlig suverænt listen over nordsjællandske byer med de længste liggetider for udbudte boliger. Det viser nye tal fra boligportalen Boliga.dk.
En boligsælger i Jægerspris har i gennemsnit haft sin villa eller lejlighed på markedet i 327 dage, hvilket er et pænt stykke foran listens nummer to, Gilleleje, hvor en sælger i snit har ventet i 284 dage på at komme af med boligen.
Slangerups, Farums og Hundesteds sælgere må også vente længe på, at en interesseret køber slår til. I de tre byer har sælgerne nemlig ventet i henholdsvis 280, 279 og 276 dage på et salg.
Lokalavisen Egedal, 1. sektion, side 67 (29. september 2009)

Billigere boliger frister os ikke
Selv om både ejendomsmæglere og bankøkonomer gør sit til at varsle om bedre tider for boligmarkedet, tyder alt på, at de taler for døve øren.
Danskernes lyst til at investere i ny bolig er nemlig yderst begrænset, viser en forbrugerøkonomisk måling, Catinét har lavet for Ritzau.
Under tre procent af danskerne siger, at de går med overvejelser om at investere i fast ejendom i løbet af det næste år. Det ser endnu værre ud inden for det næste halve år, hvor kun én procent overvejer at investere i drømmeboligen.
Epn.dk (28. september 2009)

Find mere om