Foråret bød på færre lejligheder til salg i København

Foto: Boligsiden

I de seneste tre måneder er udbuddet af ejerlejligheder faldet med fire procent. Det sker på en årstid, hvor udbuddet ellers plejer at stige, og det hænger især sammen med udviklingen i København.

Er du på udkig efter en ny lejlighed i storbyen, har du måske bemærket, at udvalget ikke er helt så omfattende, som du måske kunne drømme om.

I hvert fald viser Boligsidens nye udbudstal, at der ved indgangen til juni måned var 6.759 lejligheder til salg i hele landet, og det er fire procent færre, end der var udbudt for tre måneder siden ved indgangen til marts.

Det er en usædvanlig udvikling, idet udbuddet af lejligheder plejer at stige igennem foråret, og således er steget mellem 6 og 21 procent i perioden fra marts til juni i årene 2018-2022.

”Lejlighedsmarkedet var det første til at reagere, da aktiviteten begyndte at falde i efteråret 2022, og det lader til, at der fortsat er en del lejlighedssælgere, der har behov for lidt ekstra betænkningstid i forhold til at realisere deres salgsplaner,” siger Birgit Daetz, der er boligøkonom og kommunikationsdirektør hos Boligsiden, og tilføjer:

”Det kan der være mange årsager til. Nogle har måske uafklarede spørgsmål i forhold til den forestående boligskattereform, og hvad konsekvenserne bliver af denne. Det kan hænge sammen med, at forventningen til en salgspris, som måske ikke stemmer overens med det nuværende prisleje, eller det kan være, at man som sælger er bekymret for ikke at kunne finde en ny lejlighed at flytte til i det begrænsede udbud, hvis man er på udkig efter en ny ejerlejlighed, efter man har realiseret et salg.”

København er primus motor for udviklingen

Det er især udviklingen i Københavns Kommune, der bidrager til at bringe det samlede udbud af ejerlejligheder ned.

For dels er markedet for ejerlejligheder i København det absolut største i landet, og dels har det dalende forårsudbud især været gældende her i de sidste tre måneder.

Således er der aktuelt 1.571 ejerlejligheder til salg i Københavns Kommune, hvilket er et fald på fem procent alene i den seneste måned. Og sammenlignet med primo marts i år er der sket et fald i antallet af ejerlejligheder til salg på hele 17 procent.

”En del af årsagen kan være, at der faktisk er kommet lidt mere gang i salget af ejerlejligheder igen. Vi ser også tilsvarende en mindre stigning i sælgere, der sætter lejligheden til salg, men netop fordi der også bliver solgt lidt flere lejligheder, oplever vi ikke det forårsboom i udbuddet, som vi ellers plejer at se,” forklarer Birgit Daetz.

Den faldende tendens er også gældende i Frederiksberg Kommune, imens udbuddet af lejligheder faktisk er steget i Aarhus Kommune.

I Aarhus er der således kommet tre procent flere lejligheder til salg i løbet af den seneste måned, otte procent flere til salg siden marts måned og hele 20 procent flere lejligheder til salg siden samme tidspunkt sidste år.

”Solen lader til at skinne over lejlighedsmarkedet i ’Smilets By’ netop nu. Efter en prisnedgang i efteråret, så vi, at salgspriserne for lejligheder begyndte at stige i Aarhus i april, og det kan tyde på, at købere og sælgere har fået nemmere ved at finde hinanden og blive enige om et prisleje, hvor der kan indgås en handel,” siger Birgit Daetz og tilføjer:

”Det øger antallet af handler, som vi netop har set det ske i Aarhus i de seneste par måneder, og det skubber priserne en smule op, så det også bliver attraktivt for sælgerne at melde sig på markedet, og derved øges udbuddet af lejligheder, som vi ser det ske i Aarhus,” siger Birgit Daetz.

Udvikling i udbuddet af lejligheder:

KommuneAntal til salg primo juni 2023Ændring seneste månedÆndring seneste tre månederÆndring seneste år
København1.571-5%-17%-4%
Frederiksberg205-7%-21%-19%
Aarhus8483%8%20%
Odense228-2%1%-1%
Aalborg5046%12%25%

Kilde: Boligsiden

Find mere om