Knap 15 procent af brugerne på Boligsiden.dk jagter en bolig, der højst koster to millioner kroner. Sådan ser det ud på landsplan, men der er store lokale udsving.
Den ultralave rente hos realkreditinstitutterne betyder, at man i dag kan låne en million for helt ned til under 5.000 kroner om måneden.
Det er åbenbart noget, der tiltrækker de danske boligkøbere. I hvert fald viser Boligsidens undersøgelser af brugernes adfærd på www.boligsiden.dk, at 21 procent af gæsterne på sitet sætter prisloft på i deres søgekriterier.
Heraf søger 61 procent efter en bolig, der maksimum koster 2 mio. kr. Det svarer til, at omkring hver syvende boligsøger går efter en bolig, der koster cirka 10.000 kroner om måneden med det nuværende renteniveau.
Sådan ser tallet ud på landsplan, men der er naturligvis store forskelle på, hvor i landet man bevæger sig hen.
I Morsø Kommune i Limfjorden er det 17 procent af alle boligsøgninger, hvor en pris på højest to millioner er et kriterium, mens det på Lolland er 13 procent af boligsøgerne, der ikke vil af med mere end to millioner kroner for villaen, sommerhuset eller ejerlejligheden.
Masser at vælge imellem
”Det er da også langt fra urealistisk at få en bolig til under to millioner kroner. I øjeblikket er der 31.700 boliger i landet, der opfylder det kriterium, så der er nok at vælge imellem. Men det er klart, at der er langt mere at vælge imellem til den pris uden for København og Nordsjælland”, lyder det fra Birgit Daetz, der er kommunikationschef hos Boligsiden.
I København by og omegn samt Nordsjælland er der da også kun 4.500 boliger til under to millioner kroner, og i Nordsjælland er det langt de færreste, der forestiller sig, at boligen skal ligge i det prisleje.
I Gentofte, Rudersdal, Lyngby-Taarbæk, Hørsholm og Furesø kommuner er det kun seks til syv procent, der søger bolig til under to millioner.
”En helt klar grund til det er uden tvivl, at der i de fem nævnte kommuner faktisk kun er 20 procent af de udbudte ejendomme, som lever op til det kriterium. På landsplan er tallet 43 procent”, siger Birgit Daetz.
Nordsjællændere søger oftest med prisloft
Kortlægningen af brugernes adfærd på www.boligsiden.dk viser sjovt nok også, at Gentofte, Rudersdal, Lyngby-Taarbæk og Hørsholm indtager de fire øverste pladser på samtlige lister, når der registreres søgninger med et maksimum loft for udbudsprisen. I disse kommuner udgør søgninger på boliger med et maksimum på 3,5 mio. kr. 15-18 procent af alle søgninger, mens et prisloft på 5 mio. kr. er et kriterium for mere end hver femte bruger.
”Det er også påfaldende, at de boligsøgende i de dyre nordsjællandske kommuner mest flittigt angiver et prisloft i deres søgning; det er helt op til 29 procent, der har en øvre smertetærskel for, hvad de vil betale. På landsplan er tallet 21 procent og i kommuner som Læsø og Samsø er det under hver tiende søgning, som er med prisloft”, fastslår Birgit Daetz.
På Lolland, Bornholm og i Tønder søger 14 procent med prisloft – også en del under tendensen for landet
En lynhurtig søgning på boliger i for eksempel Tønder viser, at ud af de 670 boliger, der er til salg i den sønderjyske kommune, koster de 560 to millioner kroner eller derunder. Så der er ganske enkelt ikke det store behov for at betale mere for huset eller lejligheden i Tønder. Og det er sikkert almindelig viden blandt brugerne på Boligsiden, der søger bolig i landets ældste købstad.