Færre danskere sætter i dag boligen til salg. Især udbuddet af ejerlejligheder er styrtdykket med 31% på ét år.
For tredje måned i træk faldt udbuddet af boliger til salg i august. Boligkøberne fik således 990 færre nye boliger at vælge imellem, når man sammenligner med august sidste år. Faldet er på 1,6% i forhold til juli måned.
I forhold til august i fjor kom der i sidste måned 8,2% færre nye boliger ud på markedet. Det er især ejerlejlighederne, der dominerer billedet. For i forhold til for et år siden er der i dag 31,2% færre ejerlejligheder til salg i landet. Tallene fremgår af Realkreditrådets nys offentliggjorte boligudbudsstatistik.
Det er især i hovedstadsområdet, boligejerne ikke længere er så villige til at sætte deres ejerlejlighed til salg. I Københavns Kommune er faldet i udbud på 44,1% på bare ét år, mens det i omegnskommunerne er på 39,7% og i Frederiksberg Kommune på 37,9%.
Prisfald skræmmer boligejerne
”Når netop hovedstadsområdet trækker udbuddet af ejerlejligheder ned på landsplan, hænger det sammen med, at boligpriserne dér er faldet med omkring 30 procent siden toppen for cirka tre år siden – landets største prisfald. Derfor er der mange ejere af ejerlejligheder, der holder sig væk fra markedet”, siger Birgit Daetz, kommunikationschef hos Boligsiden A/S.
Hos Nykredit er konklusionen identisk. Her har man regnet sig frem til, at det i dag kun er 3% af ejerlejlighederne i København, som er til salg. Det tal var omkring 8% for et par år siden.
”Flere sælgere har opgivet at sælge til den pris, man gerne vil have for sin bolig. Og endelig er et svagt stigende salg med til at fjerne puklen (af ejerlejligheder, red.)”, lyder kommentaren til dagens tal fra Realkreditrådet fra chefanalytiker Thomas Kyhl fra Nykredit.
Udbud falder i øst – stiger i vest
Det er i det hele taget hovedstadsområdet og Nordsjælland, der fører an, når det gælder faldet i boligudbuddet. Godt nok steg udbuddet af parcel- og rækkehuse på landsplan med 0,8% fra august sidste år og til i dag, men alene i sidste måned skete der et fald på 1,5%. Og ser man udelukkende på København og omegn faldt udbuddet i de seneste 12 måneder med godt 30%. Og i Nord- og Østsjælland dykkede udbuddet med en fjerdedel.
Vender man blikket mod markedet for fritidshuse, så er det samlede fald på 10,2% inden for det seneste år. Her trækker især Nordsjælland boligudbuddet ned med et fald på 27,2%.
Boligudbuddet falder altså fortrinsvis i det østlige Danmark. Omvendt stiger det de fleste steder vest for Storebælt. Undtagelsen er Østjylland, hvor for eksempel antallet af ejerlejligheder til salg i Århus Kommune på et år er gået tilbage med næsten 30%.
Sælgerne skal nok komme på markedet
Århus har – i lighed med København – oplevet de største prisdyk på ejerlejligheder, og forklaringen på udbudsfaldet er utvivlsomt den samme som i hovedstaden; boligejerne ønsker ikke at sælge til den nuværende markedspris.
Men er der så udsigt til prisstigninger? Ifølge Nykredit er svaret klart nej! I hvert fald når det gælder København.
”Udbudsfaldet bør på ingen måde tolkes som et signal om en nært forestående prisfest. Der er stadig en skjult pukkel af lejligheder i København, som skal sælges på et tidspunkt i fremtiden”, mener Thomas Kyhl.
Holder den vurdering stik, er der nok mange ejere af lejligheder, som netop nu kan udnytte markedet. For mens boligudbuddet er faldet drastisk i København, viser priserne nu en svag tendens til stigning. Alene i sidste måned steg udbudspriserne på ejerlejligheder nemlig med 0,4%. Og det kombineret med et vigende boligudbud kan være en indikation af, at køberne er ved at være tilfredse med prisniveauet i hovedstaden. Så mangler resten af landet bare at følge trop.