De store prisstigninger på ejerlejligheder, vi så tidligere på året, begynder at flade ud. Alligevel er priserne på det højeste niveau på noget tidspunkt i 2010’erne, viser nye nøgletal fra Boligsiden.dk.
I løbet af det seneste år er priserne på ejerlejligheder steget med næsten syv procent, men de seneste måneder er prisudviklingen begyndt at flade ud. Det viser Boligsidens Markedsindeks for maj måned.
Fra april til maj er lejlighedspriserne således blot steget med 0,9 procent, så den gennemsnitlige kvadratmeterpris nu er 25.184 kroner.
”Priserne på ejerlejligheder har været i hastig vækst de seneste år, men nu ser vi, at de ikke længere stiger i samme tempo. Det er et mønster, vi typisk ser henover sommeren, men det er usædvanligt, at kurven flader ud så tidligt på året. En del af årsagen er, at køberne er begyndt at reagere på det høje prisniveau,” siger Birgit Daetz, der er kommunikationsdirektør hos Boligsiden.dk.
Tendensen er gældende for hele landet. Således også for København, hvor lejlighedspriserne har oplevet de største stigninger.
”Stigningen den seneste måned er på under én procent i både Region Hovedstaden og i Københavns Kommune. Priserne i Københavns Omegn er ligefrem faldet. Det er vel at mærke minimalt, men det er nok til at indikere, at priserne stagnerer. Det betyder ikke, at der ikke bliver handlet ejerlejligheder. Der bliver solgt flere, end vi har set tidligere, og salgstiden er meget lav. Det har bare ikke samme indvirkning på prisen, som det har haft før,” siger Birgit Daetz.
Kvadratmeterpris runder 25.000 kroner
På trods af de fladere kurver er der hverken tale om bristede boligbobler eller krisestemning på markedet. Priserne er stadig svagt stigende, og det har den seneste måned betydet, at landsgennemsnittet for kvadratmeterprisen på en ejerlejlighed har rundet 25.000 kroner. Det er det højeste niveau på noget tidspunkt i 2010’erne.
”Markedet er i øjeblikket i gang med at regulere sig selv, og efter nogle år med årlige prisændringer på den øvre side af 10 procent, er prisstigningerne nu på et niveau, der ligner det, vi så i begyndelsen af 2015, hvor renten dalede til det meget lave niveau, vi ser i dag. Lejlighedsmarkedet er ved at finde et mere stabilt prisleje. Det leje er så bare det højeste, vi har set i 2010’erne,” siger Birgit Daetz.
Samme tendens på det øvrige boligmarked
Det er ikke kun priserne på ejerlejligheder, der blot steg ganske lidt fra april til maj. Tendensen er den samme på både villaer, rækkehuse og sommerhuse.
”Priserne på villaer og rækkehuse stiger én procent, og tendensen ligner den, vi ser på ejerlejligheder. Samtidig er stigningen på sommerhuse noget mindre, end vi har set tidligere på foråret, og vi mangler stadig at se effekten af den nye grænse for realkreditbelåning på sommerhuspriserne, men det er alt for tidligt at drage en egentlig konklusion på det,” siger Birgit Daetz.
Mens vi stadig ser små prisstigninger, er salgstiden derimod faldet. Det gælder særligt i Region Hovedstaden, hvor den er historisk lav på både villaer og rækkehuse, som i gennemsnit bliver solgt på 107 dage, mens salgstiden for ejerlejligheder i gennemsnit ligger på to måneder.
Boligsidens Markedsindeks hver måned
Hver måned udsendes Boligsidens Markedsindeks, der giver et aktuelt billede af udviklingen på priser, salgstid og nedslag på boligmarkedet. Tallene er baseret på afsluttede bolighandler. Boligsidens Markedsindeks for juni og hele første halvår af 2017 bliver udsendt 7. juli.